'Quan feia diàlisi, l'esport em va ajudar moltíssim'

Amadeu Jarque, 'fan número 1 de la Mitja', corre els 10 km des que li van trasplantar un ronyó

Esports

Amadeu Jarque, un atleta veterà, a la Mitja de Barcelona
Amadeu Jarque, un atleta veterà, a la Mitja de Barcelona

El barceloní Amadeu Jarque es defineix com a "fan número 1 de la Mitja de Granollers". Tant és així que la va córrer en totes les seves edicions, fins que el 2010 li van detectar una insuficiència renal que el va prostrar en un hospital un mes i, en descobrir que li fallaven els dos ronyons, li va comportar 5 anys de diàlisi. Malgrat que fa 12 anys el metge li va recomanar que deixés de córrer, l'Amadeu no va deixar mai l'esport, tot i que ha hagut de substituir les mitges –n'ha corregut més de 200– per altres circuits més curts.

De fet, assegura que "fer esport em va ajudar molt". "Abans d'anar a la diàlisi, anava al gimnàs", recorda l'Amadeu, que va comença a córrer als 17 anys, després de practicar futbol i esquí, entre altres disciplines. La seva rutina actual, explica, inclou sis dies de pràctica esportiva: tres de córrer, dos de natació i un de màquines a un gimnàs.

El 2015 se li va poder practicar un trasplantament, de manera que actualment fa vida amb un ronyó en funcionament. "El metge encara no em permet fer una mitja i, per això, des que a Granollers es fan els 10 km que torno cada any", assegura. Així ho farà aquest diumenge, quan als seus 68 anys pensa acabar la cursa granollerina amb una marca al voltant dels 50 minuts.

"Abans la corria amb molt millor temps, però l'edat i el trasplantament no perdonen", diu rialler, tot recordant la seva millor marca en una mitja, al voltant de l'hora i 20 minuts, i les 3 hores i 10 d'una marató. Sense buscar marques continua gaudint de l'atletisme.

Impulsor de la zona de massatges

"Granollers és com si fos meva. Vaig descobrir aquesta mitja i la seva organització em va agradar molt", explica Jarque, qui s'hi ha anat vinculant també com a persona que hi ha fet suggeriments. De fet, explica que gràcies a la seva relació amb una escola de massatgistes de la Sagrera va proposar que la Mitja vallesana tingués la ja habitual zona de massatges a l'arribada de la cursa –que enguany la Covid ha impedit d'organitzar–.

Edicions locals