L'Hospital obrirà una convocatòria general de places per estabilitzar desenes de professionals interins

La direcció del centre sanitari i el comitè d'empresa mostren preocupació per la falta d'infermeres, al voltant d'un centenar a Granollers

Societat

La plantilla s'ha mobilitzat diverses vegades durant la pandèmia per reclamar millores laborals
La plantilla s'ha mobilitzat diverses vegades durant la pandèmia per reclamar millores laborals

Després de gairebé dos anys, l'Hospital de Granollers té previst obrir una convocatòria general de places per estabilitzar desenes de treballadors interins. Les places que es convocaran les pròximes setmanes –com a mínim una trentena– són per a diverses funcions i categories de pràcticament totes les àrees del centre, des d'urgències fins a administració, passant per farmàcia, quiròfans i hospitalització, entre d'altres. La convocatòria arriba després d'anys de reivindicacions de millora per part del personal, que ara, arran de la pandèmia, viu situacions d'"esgotament" i "sobrecàrregues de treball", que s'afegeixen a la "tensió acumulada".

Fina Sánchez, presidenta del comitè d'empresa de l'Hospital, lamenta que la "deixadesa de la direcció va fer que durant quatre o cinc anys no es convoquessin noves places", cosa que ha deixat desenes de professionals en una situació de precarietat durant molt temps. Els anys 2018 i 2019 es van fer dues convocatòries generals que van permetre a les persones amb més antiguitat estabilitzar el seu lloc de treball, però el 2020 i 2021 no se n'ha fet cap, tret d'una convocatòria extraordinària, el setembre passat, per cobrir les vacants generades per l'ampliació de l'UCI.

Per això ara valora que aquesta convocatòria "donarà un respir a la gent que fa anys que espera estabilitzar el seu lloc de treball". No obstant això, afegeix, "per endreçar les places caldria fer una convocatòria cada any", ja que a l'Hospital de Granollers treballen unes 1.700 persones entre personal mèdic i de serveis. A diferència d'altres convocatòries anteriors, avança Sánchez, en aquesta es valoraran més aspectes com la formació i l'experiència, i no tant l'antiguitat al centre.

Falten infermeres

La manca de professionals és una de les grans preocupacions tant del centre com del comitè, sobretot en l'àmbit d'infermeria, on caldria incorporar unes 100 persones. En algunes unitats, diu Sánchez, hi ha una sola infermera per 16 pacients, una ràtio molt baixa en comparació amb altres centres. Això passa, per exemple, a hospitalització, traumatologia o geriatria d'aguts, amb la dificultat de trobar reforços, sobretot pels torns de nit. "Hi ha poques infermeres, i les que hi ha, s'estimen més treballar als CAP o marxar a fora, on hi ha millors condicions laborals". "I això vol dir que si falla una infermera i no es pot suplir el seu lloc, una altra ha d'atendre fins a 30 pacients".

Per reduir aquesta ràtio al voltant dels 10 pacients per infermera, l'Hospital ha posat fil a l'agulla, i a partir d'aquest gener ampliarà les jornades dels equips complementaris, una trentena d'infermeres de suport que fins ara feien jornades parcials i que eren convocades "a cop de telèfon" per suplir baixes, festius o necessitats puntuals."Hem aconseguit que aquestes persones estiguin contractades a jornada completa, reforçant les àrees més coixes, i que tinguin un calendari anual programat i no desconvocable", diu la presidenta del comitè.

El cap de Persones de l'Hospital assegura que aquesta serà una de les prioritats del centre aquest 2022. "L'ampliació de l'UCI, l'augment d'urgències i l'obertura de nous quiròfans fa que la necessitat d'infermeres sigui molt gran, a més dels reforços que calen per la Covid", diu Carles Pla, qui afegeix que també s'han començat a revisar els nivells de carrera professional. De fet, aquesta setmana el centre comptabilitzava 95 professionals de baixa per Covid.

El comitè també celebra que darrerament s'hagi millorat la remuneració de les hores extra durant el període de Nadal i s'hagi encarrilat l'augment de contractació indefinida, però assenyala la feina pendent: "Reclamem la negociació d'uns convenis dignes, amb uns salaris que han d'estar a l'altura dels professionals".

Unes 500 professionals, en peu de guerra

Els últims mesos, un col·lectiu de professionals format per unes 500 persones, la majoria infermeres i tècniques en cures auxiliars d'infermeria (TCAI), ha apujat el to de les reivindicacions per denunciar la manca de professionals i les sobrecàrregues de treball. Per això s'han organitzat en la plataforma Ens plantem i s'han reunit diverses vegades amb representants de la direcció de l'hospital i els representants sindicals per reclamar aspectes com la calendarització de totes les jornades anuals i més respecte a la conciliació familiar mitjançant descansos, vacances i dies personals.

Edicions locals