Granollers registra més de 4.000 donacions de sang en tres anys

Segons el Banc de Sang i Teixits, és una de les ciutats on més s'han incrementat el nombre de donants durant els mesos de pandèmia

Societat

Marató de donació fins al 15 de gener I Foto: Arxiu
Marató de donació fins al 15 de gener I Foto: Arxiu

Granollers és una de les ciutats catalanes amb un increment més notable de donacions de sang i plasma durant els mesos de pandèmia. Així ho confirmen des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que xifren en més de 4.000 les donacions registrades a la ciutat els darrers tres anys. Concretament, l'any passat hi va haver 1.295 donacions de sang, un nombre elevat tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia i que supera les donacions que hi va haver el 2019 –1.161–.

Respecte al 2020, però, hi va haver una reducció, ja que aleshores es van registrar 1.612 donacions, gairebé un 39% més que l'any anterior. Pel que fa a les donacions de plasma, l'any 2019 n'hi va haver 46, i l'any següent van créixer fins a les 123. Pel que fa al 2021, les donacions de plasma van tornar a baixar, en aquest cas fins a les 109.

Reserves permanents

La transfusió de sang està indicada per al tractament de pacients que, en un moment determinat, presenten una mancança de components sanguinis que no pot ser substituïda per altres alternatives. Per això és important disposar de reserves contínuament que permetin actuar ràpidament en cas de necessitat. No obstant això, recorda Manel Gastó, portaveu del Banc de Sang i Teixits, "la sang caduca i no es pot emmagatzemar gaire temps". "Les reserves òptimes són per a 8 o 10 dies, però en aquests moments n'hi ha només per 5 dies, la meitat del que seria desitjable".

La reducció de les reserves es produeix habitualment després dels períodes de festes o vacances, tot i que ara s'ha agreujat per l'impacte de l'última onada de Covid. "Moltes persones surten menys de casa o tenen menys possibilitat de donar perquè han tingut Covid o bé fan quarantena", diu Gastó. "Darrerament, hem tingut moltes anul·lacions de gent ja apuntada". De fet, qui ha estat positiu de Covid ha d'esperar almenys un mes per tornar a donar sang. A més, en condicions normals, els homes només poden donar sang quatre vegades a l'any, mentre que les dones, només tres.

Per recuperar el terreny perdut les últimes setmanes i incrementar les reserves, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa aquest gener una marató de donants de sang, amb acaptes als principals hospitals i en una quarantena de punts de la geografia catalana. L'objectiu és assolir fins a 10.000 donacions a Catalunya fins al 15 de gener per tornar a una situació de normalitat, i dimarts ja se n'havien aconseguit al voltant de 4.000.

Dimarts, per exemple, va ser el torn de Canovelles –amb un acapte extraordinari a Can Palots–, mentre que a Granollers no s'ha fet cap acapte extra perquè ja es fan recollides regulars un cop al mes a la parròquia de Sant Esteve. "Marquem els punts de recollida en funció dels recursos que tenim disponibles", detallen des del banc.

Crida a nous donants

Amb el lema Suma't a la Generació Donant, el Banc de Sang i Teixits vol animar a noves persones que habitualment no participen d'aquestes campanyes a viure "l'experiència tan positiva de la donació de sang". La idea és animar més persones –de totes les edats– a donar sang per primera vegada, ja que les restriccions de la Covid han fet baixar el nombre de donants nous. "Aquests dos anys de pandèmia ha estat molt difícil aconseguir que noves persones comencessin a donar sang per primera vegada", apunten des del banc.

El tancament d'universitats, escoles, el teletreball a les empreses i el fet que no s'han pogut organitzar jornades festives al voltant de la donació ha reduït el nombre de nous donants, que habitualment són uns 30.000 anuals a Catalunya i que darrerament han caigut a la meitat. Amb tot, durant el 2021 es van assolir més de 250.000 donacions de sang que han permès assegurar tots els tractaments dels malalts, i en cap moment no ha faltat sang als hospitals catalans. "La gent és molt solidària; el 90% dona sang per altruisme i solidaritat", apunta Gastó.

L'últim dilluns de mes, a la rectoria

Per donar sang cal tenir entre 18 i 70 anys i pesar més de 50 quilos. A més, cal estar bé de salut. Per donar cal reservar hora des del web donarsang.gencat.cat. A Granollers, les pròximes donacions seran el dissabte 22 de gener al Centre Cívic Jaume Oller –Mare de Déu de Montserrat, 47– i el dilluns 31 de gener a la parròquia de Sant Esteve. Pel que fa a l’Hospital, que antigament havia organitzat acaptes, va deixar de fer-los coincidint amb l’inici de la pandèmia el març de 2020.

Edicions locals