El projecte 'Cinema a l'Escola' del centre Ferrer i Guàrdia, proclamat Home dels Nassos 2021

Úrsula Gontán, bastonera i membre de Blauchirris, ha rebut el premi honorífic, a títol pòstum

Societat

La Troca ha estat l'escenari de l'acte de lliurament del Premi Home dels Nassos 2021, en un format adaptat
La Troca ha estat l'escenari de l'acte de lliurament del Premi Home dels Nassos 2021, en un format adaptat | C. R.

El festival Cinema a l'Escola, organitzat des de fa tres cursos al centre educatiu Ferrer i Guàrdia, ha rebut el premi Home dels Nassos 2021, "pels seus nassos, per organitzar una activitat escolar singular i alternativa". La Colla dels Blaus i la Comissió Secreta dels Nassos van donar a conèixer el veredicte en un acte celebrat dijous a la Troca de Roca Umbert.

El premi va ser recollit per Berta Diumaró i Helena González, membres de l'AFA de l'escola, acompanyades d'uns quants alumnes. El festival projecta pel·lícules en català, escollides en funció dels valors que transmeten, i un dels seus objectius és el de "formar espectadors crítics". Aquesta primavera organitzaran la quarta edició i recorden que es tracta d'una iniciativa oberta al barri i a la ciutat, on totes les famílies hi són benvingudes.

Com és tradicional, durant l'acte també es lliura un premi honorífic, destinat a reconèixer la implicació de persones que, d'una manera o altra, han treballat per la colla Blava. Aquest any ha recaigut, a títol pòstum, en la bastonera i membre de Blauchirris Úrsula Gontán, "una persona amb una ànima cent per cent blava i que recordarem sempre". L'Úrsula era una jove molt implicada en la vida cultural granollerina que va morir a l'estiu. El seu pare, Ferran Gontán, va recollir el premi de mans de la cap de colla, Jennifer Moreno i, molt emocionat, va recordar que "el sentimiento Blau va ser una part important de la seva vida. Però sabem que el temps fa que l'oblit faci feina, i és per això que el més gran reconeixement que li podem fer a l'Úrsula és recordar-la, encara que sigui per un instant, durant les festes major que vindran".

Els finalistes a l'Home dels Nassos, han estat, per aquest ordre, la Coordinadora Feminista de Granollers, l'activisme de la Plataforma per l'Aigua de Granollers i els 75 anys de l'Editorial Alpina. La resta de nominats eren l'aplicació mòbil NasApp, creada per l'Ajuntament per detectar les males olors a la ciutat; la regidoria d'Urbanisme, per la creació d'un nou Polígon industrial, el sector 125; Àlex Sastre, nomenat nou director general de Joventut a la Generalitat; el vídeo promocional de la campanya Visit Granollers... i més!; la Policia Local, per la seva gestió d'un cas d'embriaguesa a la via pública i la iniciativa solidària Mobro.cat, per contribuir a recollir fons per a l'associació Movember que sensibilitza sobre la salut masculina;

L'acte va estar precedit per una introducció amb tres presentadors que va combinar un contingut humorístic i crític, relacionat amb la problemàtica mediambiental i la recent cimera de Glasgow sobre el canvi climàtic.
La ciutadania ha pogut votar pel seu candidat a Home dels Nassos, a través d'un formulari en línia. Entre tots els participants es va sortejar un val per valor de 100 euros per a la botiga de jocs de taula Homoludicus Granollers que va guanyar Joana Aumedes.

Segons la tradició, l'home dels nassos és un personatge que té tants nassos com dies de l'any. El 31 de desembre, darrer dia de l'any, té, com tothom, un sol nas i, per tant, l'home dels nassos pot ser qualsevol.
La colla dels Blaus de Granollers van crear aquest ambigu guardó el 2005, per distingir persones, entitats o col·lectius "que han tingut els sants nassos de fer-la o dir-la ben grossa, per bé o per mal".

Edicions locals