Acció d'Aturem la Contaminació contra les molèsties de les empreses del polígon de Llerona

La plataforma reclama més celeritat a l'administració a l'hora de fer sonometries i un seguiment dels sorolls i les molèsties de les empreses

Societat

Imatge aèria del polígon Pla de Llerona, amb el missatge escrit a terra
Imatge aèria del polígon Pla de Llerona, amb el missatge escrit a terra

La plataforma Aturem la Contaminació ha dut a terme aquesta setmana una acció per denunciar les molèsties persistents per fum i soroll de les empreses del polígon de Llerona. Amb el lema Prou fum. Prou soroll, escrit a terra davant de les empreses Ascable i Befesa, han expressat el malestar de veïns de Llerona i Corró d'Avall per les molèsties que generen les empreses i han lamentat la "lentitud de les administracions per trobar solucions el problema".

La plataforma demana actuacions de les administracions públiques davant les molèsties que veïns del municipi denuncien des de fa dècades. Entre d'altres, reclama sonometries davant de focus de sorolls clarament identificats, però lamenten que "el procediment curós que segueix l’Ajuntament fa que s'hagin de repetir les sonometries, amb metodologies diferents, però allargant el procés i sense un horitzó prou clar".

També assenyalen que si bé les sonometries realitzades fins ara estaven dins dels límits normatius, "els nivells acústics originats per l'empresa Befesa, una foneria d'alumini, estan al llindar per immissió". En aquest sentit, demanen que les sonometries no es facin "a conveniència de les empreses", que els punts de mesurament s'acordin amb els veïns més afectats i que es facin en els moments en què les empreses, com Ascable, treballen a ple rendiment.

"Els mesos van passant i no creiem que els veïns hagin de continuar suportant les molèsties, més greus als mesos d'estiu", assenyala la plataforma en un comunicat. "Demanem celeritat, que es prenguin mesures i si calen noves sonometries que es facin durant el primer trimestre de 2022 perquè tot el procés no s'allargui més".

"La legislació europea és cada vegada més exigent en qüestions ambientals, i en les mesures que han d'adoptar les empreses. Però també és obligació de les administracions fer un control rigorós, àgil i adequat per garantir la salubritat de l'aire que respirem i la salut ambiental, partícules que no apreciem a simple vista, però que el nostre cos va absorbint i que poden causar malalties greus", diuen.

Edicions locals