Fotogènia diabòlica

Una exposició fotogràfica a Roca Umbert fa de pòrtic de la sisena diada dels Diables de Granollers

Cultura

Daniel Garcia Crespo al costat del retrat del seu pare, Miguel, a Reus
Daniel Garcia Crespo al costat del retrat del seu pare, Miguel, a Reus | C. R.

Qualsevol seguidor dels Diables i dels correfocs i, en especial, qualsevol amant de la fotografia sap que els actes de cultura popular associats al foc sempre regalen una gran plasticitat. Aquesta virtut es torna a posar en relleu a l’exposició Retrats sota el foc, inaugurada divendres a l’espai la Troca. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

La mostra és un projecte personal del roquerol Daniel Garcia Crespo, antic membre dels Diables de Granollers i especialitzat en fotografia sociocultural. Aplega 39 instantànies de Diables captades arreu de Catalunya entre 2015 i 2020, entre aquestes una de Granollers. El seu treball se centra en “els sentiments i les emocions”, alhora que cerca el contrast i evidencia que als balls de Diables “no tot és disbauxa i també hi ha moments de serenor”.

L’exposició es va inaugurar a l’abril a Vilafranca i des d’aleshores ha viatjat al Vendrell, Tarragona i Granollers, i continuarà itinerant. Es pot veure fins al 30 d’octubre, de dilluns a divendres, de 16 a 20 h.

Preparant les forques

Retrats sota el foc és el preàmbul de la 6a diada de Diables de Granollers, que arriba dissabte, encara amb un format reduït i pendent dels possibles canvis en la normativa vigent.

Sigui com sigui, la colla s’ha tret l’espina i tornarà a cremar al centre de la ciutat. Se celebrarà una cercavila nocturna (22 h) amb les colles infantil, jove i gran que recorrerà el tram de l’illa de vianants entre la plaça de la Corona i la plaça Maluquer i culminarà amb un petit castell de focs.

Els Diables creuen que serà una oportunitat “per recuperar la cohesió de la colla” després de la llarga aturada del confinament, que ha passat factura.

Edicions locals