El Panoràmic duplica la seu a Barcelona i creix en durada i activitats

El festival dedica la cinquena edició a la incertesa, l’atzar i la predicció

Cultura

Una imatge de l'exposició col·lectiva 'Imaginació especulativa. El llegat afrofuturista'
Una imatge de l'exposició col·lectiva 'Imaginació especulativa. El llegat afrofuturista' | Festival Panoràmic

Quan arriba la tardor l’agenda cultural de la ciutat té un epicentre en el Panoràmic, el festival de cinema, fotografia i arts visuals. Enguany arriba a la cinquena edició i es desenvolupa de manera simultània a Granollers i Barcelona, amb un dens programa (14 exposicions i més de 50 activitats) que es perllongarà fins al 28 de novembre.

Tot i l’ampliació del seu radi d’acció i de durada, l’esdeveniment es manté fidel al seu objectiu del ser “un punt de trobada entre la imatge fixa i la imatge en moviment, amb disciplines que van de la fotografia al cinema, el vídeo, la instal·lació i altres pràctiques visuals contemporànies”. 

El tret de sortida serà dijous (Nau B1 - 19.45 h), amb una conferència inaugural amb la participació de Joan Fontcuberta, Andrés Hispano i Erwin Wurm.

Com ja és habitual, la mostra s’articula al voltant d’exposicions amb visites guiades, sessions de cinefòrum, taules rodones, tallers, conferències i performances en diferents espais culturals de les dues ciutats. I també, com cada any, el programa gira al voltant d’una temàtica concreta. En aquesta edició és la incertesa, l’atzar i la predicció, “tres conceptes que seran debatuts, interrogats i reflexionats en totes les creacions artístiques presentades en el festival”.

Com a novetat, s'incorporen dues seccions noves: Panoràmic Reviews reivindica la figura del cineasta amateur Carles Barba, desaparegut fa dos anys, mentre que Panoràmic File és un projecte artístic en el qual els artistes Lurdes R. Basolí, Ignasi Prat i Laura Torres intervenen arxius històrics, en aquest cas diferents fons documentals de Granollers sobre la història esportiva de la ciutat.

S’han programat tallers professionals de fotografia sense càmera a càrrec del fotògraf Israel Ariño i l’escultora Clara Gassull o de la tècnica de la cianotípia, impartit pel pintor granollerí Lluís Estopiñán.

També torna la convocatòria artística internacional l’OPEN Panoràmic i la secció Panoràmic Kids, amb activitats i projeccions adreçades a un públic familiar.

Tota aquesta oferta se suma a la d’espais barcelonins, com Arts Santa Mònica, la Virreina Centre de la Imatge, la Filmoteca de Catalunya, la Fundació Foto Colectania, el Centre de Fotografia KBr-Fundació MAPFRE i l’escola internacional de fotografia Grisart.

 

Exposicions a Granollers

ONE MINUTE FOREVER

Exposició d’Erwin Wurm

Nau de Dents de Serra (Roca Umbert Fàbrica de les Arts)

Del 14 d’octubre al 14 de novembre

L’escultor i fotògraf austríac presenta les seves famoses "escultures d’un minut", que estableixen relacions improbables entre persones i objectes en postures impossibles de sostenir per molt de temps. L'accident s'anuncia així com una nova línia divisòria entre el bell i el sinistre. L'humor surreal i fins i tot irreverent.

NO PLACE LIKE HOME    

Exposició de Weronika Gęsicka

Nau de Dents de Serra (Roca Umbert Fàbrica de les Arts)

Del 14 d’octubre al 14 de novembre

La fotògrafa polonesa treballa al voltant de la memòria i mostra per primera vegada a la península els seus collages manipulats digitalment, que perverteixen la idea de l’estat del benestar capitalista.

OPEN CIRCLE, LIVED RELATION

Nau de Dents de Serra (Roca Umbert Fàbrica de les Arts)

Del 14 d’octubre al 14 de novembre

Una mostra de fotollibres comissariada per Natasha Christia amb una trentena de títols que proposen diferents maneres de pensar i gestionar la incertesa.

L’ORACLE FOTOGRÀFIC DE JILL HARTLEY

Biblioteca Roca Umbert

Del 14 d’octubre al 15 de novembre

Instal·lació interactiva.

INCERTESA, ATZAR, PREDICCIÓ

Biblioteca Roca Umbert

Del 14 d’octubre al 15 de novembre

Exposició documental.

EL DIT A L’ULL: FOTOGRAFIA INCONSCIENT

Museu de Granollers

Del 14 d’octubre al 28 de novembre

Una col·lectiva comissariada per Joan Fontcuberta amb més d’una quinzena d’artistes que treballen el concepte del joc i exploren l’atzar.

THE IMMORTAL JELLYFISH

Exposició de Rosana Antolí

La Tèrmica (Roca Umbert Fàbrica de les Arts)

Del 14 d’octubre al 28 de novembre

L’artista i activista desplega una instal·lació immersiva ideada expressament per aquest espai industrial que inclou escultura, so i vídeo en una coreografia performativa. L’artista associa la central tèrmica amb el canvi climàtic i proposa una ficció en la qual la Tèrmica el refugi d’una medusa immortal.

IMAGINACIÓ ESPECULATIVA: EL LLEGAT AFROFUTURISTA

Espai d’Arts (Roca Umbert Fàbrica de les Arts)

Del 14 d’octubre al 28 de novembre

Exposició col·lectiva comissariada per Mercè Alsina amb peces de creadors internacionals/d’Europa, Àfrica i Amèrica pertanyents a aquest corrent artístic i cultural que reivindica una nova identitat a través de la ciència-ficció i la fantasia històrica.

RAT.SYSTEM

Exposició de Julie Freeman

Museu de Ciències Naturals

Del 14 d’octubre al 28 de novembre

La doctora i artista britànica visualitza –a través d’escultures cinètiques, so i animació– les dades recollides a temps real d’una comunitat de talps. Freeman utilitza aquesta informació per especular sobre el futur i qüestionar l'ús que fem tant de les dades com de la tecnologia per traduir la natura i interactuar-hi.

INTERVENCIÓ TOP MANTA

Roca Umbert Fàbrica de les Arts

Del 14 d’octubre al 28 de novembre

Una intervenció a l’espai públic, comissariada per Lucía Piedra, a càrrec del Sindicat de Manters, emprant la ficció com a eina política.

Edicions locals