La unitat de mitjana estada de salut mental, a punt d'obrir

El Complex Assistencial en Salut Mental (CASM) obrirà aquest nou servei a l'Hospital amb 18 llits de subaguts

Societat

La unitat de mitjana estada de salut mental, a punt d'obrir
La unitat de mitjana estada de salut mental, a punt d'obrir

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, el 10 d'octubre, Granollers posarà en marxa un nou recurs sanitari per al tractament de malalties mentals. Serà la nova àrea de subaguts del Complex Assistencial en Salut Mental (CASM), un servei que gestiona Benito Menni i que actualment és inexistent a la comarca.

Aquesta nova unitat de psiquiatria disposarà de 18 nous llits de subaguts per a persones que necessiten ingressos de mitjana estada que poden arribar als 3 mesos. L'àrea s'afegeix a les 30 places d'aguts que ja hi ha a l'Hospital per a persones amb descompensació que requereixen ingressos urgents no superiors a 20 dies.

Fins ara, els pacients del Vallès Oriental que requerien ingressos més llargs s'havien de desplaçar a Sant Boi de Llobregat, de manera que la nova unitat permetrà un servei més pròxim al territori. "Millorarà la comoditat dels malalts i els seus familiars, que tindran un servei més pròxim
per fer-hi visites", diu Belén Gías, cap de l'Àrea de Salut Mental del CASM. "I això ajudarà especialment en les tasques de rehabilitació comunitària", afegeix.

La nova unitat es va començar a construir el febrer de 2018 amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, una construcció que s'ha endarrerit més del compte també per l'impacte de la pandèmia. Es tracta d'un nou edifici integrat a l'Hospital de Granollers, amb dues plantes d'hospitalització i amb espais comuns a la planta baixa, com el menjador i una sala d'activitats.

També disposa d'una àmplia terrassa que permetrà fer activitats a l'aire lliure, i la unitat estarà connectada amb l'àrea d'aguts. El servei es posarà en marxa aquest mes d'octubre amb la meitat de llits, i a començaments de l'any que ve ja estarà del tot operatiu amb un reforç dels professionals que hi treballaran: psiquiatria, psicologia, infermeria i treball social.

Per a l'associació de familiars per la salut mental del Vallès Oriental Daruma, la posada en marxa
d'aquest servei és una molt bona notícia que dóna resposta a una reivindicació històrica del territori. "Millorarem molt la rehabilitació, ja que la proximitat permetrà fer sortides més sovint i en un entorn més conegut", diu Isabel Alcalde, de Daruma, qui assenyala que els recursos destinats a la salut mental encara són molt escassos.

"Es fan passos legislatius endavant, però sovint no es doten dels recursos necessaris", diu Alcalde, qui assegura que cal centrar-se més en la part comunitària, en garantir un entorn que tingui cura d'aquests malalts. "Sovint es donen altes hospitalàries, però no hi ha prou suport comunitari pel que fa a la feina o l'habitatge", afirma.

També apunta que cal treballar per combatre l'estigma que encara s'associa a les malalties mentals, malgrat l'avenç dels últims anys en visibilitat i conscienciació social. "Una de cada quatre persones pateix un trastorn mental al llarg de la seva vida", recorda Alcalde.

Edicions locals