Capacitats per entrenar, córrer i gaudir

Una dotzena d'usuaris de la FVO participaran a la Mitja acompanyats per cinc bombers de la Generalitat

Esports

Capacitats per entrenar, córrer i gaudir
Capacitats per entrenar, córrer i gaudir

José Luis Rodríguez Beltrán

La il·lusió per competir, lluny de les marques a què aspiren els corredors populars i d'elit, es veu reflectida en els ulls de la dotzena de membres del Club de Runners de la Fundació Privada Vallès Oriental (FVO). Tots ells tenen alguna discapacitat i, des de fa més de dos mesos, s'entrenen els dilluns, els dimarts i els divendres amb l'objectiu de participar en la Mitja. Tot i que amb corredors diferents, la proposta integradora es va iniciar en la darrera edició de la cursa amb èxit i ara es reedita.

Per a la dotzena de nous corredors serà la seva primera experiència amb un dorsal al pit i per fer-ho possible compartiran la vivència amb cinc bombers de la Generalitat, que seran els encarregats d'acompanyar els novells atletes. De fet, els membres del Club de Runners de la Fundació correran el primer i l'últim quilòmetre de la Mitja i seran els primers a travessar la línia de sortida, minuts abans de les 8 del matí. No ho faran sols perquè els bombers estaran amb ells i, fins i tot, un dels membres del club de running, Carlos Ramírez, completarà el recorregut amb l'ajut d'una cadira de rodes, adaptada per córrer i cedida per KH-7. "Durant aquests mesos he intentat córrer molt per estar llest per a la Mitja. Hem fet els entrenaments en grup i sempre hem intentat ajudar els companys i companyes quan veia que no podien. Si veig que no poden, els dono suport", explica un altre membre del Club de Runners, Cristian Mendoza.

Divendres passat, corredors i bombers van fer un entrenament conjunt a la pista poliesportiva de la FVO amb l'objectiu de resoldre dubtes i compartir experiències. Entre els consells que van rebre els novells, n'hi va haver un de ben especial, perquè provenia d'un dels participants de l'edició passada, Justino Rodríguez, que era el primer cop que fundació ibombers feien aquesta experiència, del tot positiva. "Va ser una passada, hi havia molta gent, voluntaris... em va agradar moltíssim i va ser molt emocionant. Espero que els meus companys s'ho passin d'allò més bé i que l'any que ve puguem fer-ho amb més gent". "Els corredors s'entrenen com ho vaig fer jo", deia Rodríguez, que també tenia paraules per a Carlos Ramírez: "s'ho ha de passar molt bé i gaudir, allà seré per animar-lo".

Entrenaments des de fa mesos

Durant més de dos mesos, la dotzena de corredors han fet tres entrenaments per setmana. "Fem entrenaments d'una hora i mitja, inclosos cursa i estiraments. En l'últim entrenament vam aconseguir fer 7 minuts corrents i l'objectiu és fer 1 quilòmetre en la sortida i 1 quilòmetre en l'arribada, tots plegats", comenta Mercè Font, pedagoga de la FVO i una de les monitores del Club de Runners, que admet la bona predisposició en l'activitat: "L'any passat va ser el primer cop que es feia i va ser tot un èxit, i ara li donem continuïtat. El 2020 va participar-hi el Justino amb un company de la residència; i enguany ho fem amb el Carlos, també en cadira de rodes adaptada, i estarà acompanyat al principi i al final, per la resta de participants".

Per tirar endavant el projecte, la Fundació compta amb el suport de cinc bombers de la Generalitat, que completaran la cursa, tot i que la seva principal tasca serà d'acompanyament. "Nosaltres plantegem un suport als nous corredors al llarg de la cursa i ens anirem rellevant amb la cadira de rodes. No són runners de fer grans marques, així que tot això ens suposa un repte motivador que ens projecta per gaudir amb ells aquest dia", explica un dels cinc bombers, Jaume Font, que l'any passat ja va formar part de l'equip d'acompanyants. "El consell per als participants és fer entrenaments perquè ningú no quedi enrere. El que és bonic de tot això és fer-ho en grup, que sigui una experiència conjunta, i els bombers també hi farem perquè sigui una tasca en equip", afegeix.

Juntament amb Font també hi seran els companys Carles Tomàs, Íñigo Sáez, Quim Agustí i Carlos Andújar, que preveuen completar la cursa en 1 hora i 45 minuts, tot i que l'objectiu és gaudir i no estar pendents del rellotge.

Més curses populars

Des de fa un any, la FVO promou la participació de persones ateses per l'entitat a la Mitja. La voluntat del centre és donar continuïtat al projecte i per això s'ha creat el Club de Runners de la Fundació. "Tenim la intenció que els entrenaments funcionin durant tot l'any, com una activitat més. Ens plantegem participar en altres curses populars", comenta Mercè Font, pedagoga de l'entitat.

Edicions locals