L'AE Ramassà i ADIS promouen un equip femení amb noies refugiades i en petició d'asil

El projecte, encara embrionari, rep el Premi Inclusiu de l'Esport Català que impulsen la Secretaria General de l'Esport de Catalunya i Onat Foundation

Esports

Un equip africà vinculat amb l'AE Ramassà en un altre projecte solidari.
Un equip africà vinculat amb l'AE Ramassà en un altre projecte solidari. | AE Ramassà

José Luis Rodríguez Beltrán

Durant el confinament del març, l'AE Ramassà va posar en marxa la seva maquinària solidària per crear un equip femení inclusiu amb l'objectiu de facilitar la integració de dones nouvingudes. El club franquesí compta amb dos refugiats al sènior masculí, que milita a la Quarta Catalana, i ara vol fer un projecte encara més ambiciós amb un conjunt de noies en situació de petició d’asil i refugiades, com a eina de transformació social. "L'equip, a més, estarà obert a qualsevol noia. És un projecte integrador i podem haver-hi noies de tot arreu", admet el coordinador de l'AE Ramassá, Jordi Grivé.

El projecte compta des del primer moment amb el suport i la col·laboració de l'Ametlla Rebel, que és una associació sense ànim de lucre creada per la defensa dels drets humans; l'Associació de Dones Immigrants Subsaharianes (ADIS), de Granollers; i el comitè català de l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR). Després de vuit mesos, el projecte és del tot embrionari i la voluntat és posar-ho en pràctica amb un primer grup de noies, de 12 a 16 anys, quan es normalitzi, en part, la situació esportiva. Tot i que, aquesta setmana ha rebut un impuls rebent el Premi Inclusiu de l'Esport Català 2020, mitjançant l'ADIS. "Ens ha fet molta il·lusió perquè visibilitzarà molt més el projecte. Necessitem un any per desenvolupar-ho, però això ens ajudarà econòmicament amb les despeses de material, equipacions... tot i que encara no sabem quina serà la quantitat que rebrem", explica Grivé, satisfet del guardó. 

Des d'ADIS, el projecte és del tot engrescador per a les noies. "Volíem fer un equip sènior, però finalment serà amb noies de 12 a 16 anys. Ja tenim tres jugadores, que esperem que puguin portar altres amigues", diu la presidenta de l'entitat granollerina, Bombo Ndir, il·lusionada amb el repte: "ens ha caigut del cel, tota una sorpresa. Moltes noies refugiades o d'altres països, com ara noies subsaharianes, no tenen visibilitat en la societat perquè van de l'escola a casa.  Amb aquest projecte, podran anar també a fer futbol, que és fer salut, i a més, faran relacions amb altres noies". Ndir, una activista de drets humans, destaca que perquè aquest projecte sigui integrador és necessari que hi hagi noies de qualsevol procedència.  

L'AE Ramassà preveu, quan el projecte estigui més avançat, fer una jornada de portes obertes per donar-lo a conèixer. Ara per ara, la pròxima setmana recolliran amb ADIS el Premi Inclusiu de l'Esport Català 2020, que impulsa la Secretaria General de l'Esport de Catalunya i Onat Foundation, del paretà Sergi Mingote.  

Edicions locals