Les microempreses són les més afectades pels tancaments al Vallès Oriental

Segons un informe de la Cambra de Comerç les empreses industrials es contrauen un 11,7% respecte a l'any passat

Economia

Les microempreses són les més afectades pels tancaments al Vallès Oriental
Les microempreses són les més afectades pels tancaments al Vallès Oriental

El Vallès Oriental ha tancat el tercer trimestre amb 11.611 empreses, xifra similar a la del trimestre anterior, però un 6,2% per sota de la del mateix trimestre del 2019, segons les dades de l'informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra del Vallès Oriental i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

En aquest sentit la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març "és gradual i a un ritme lleugerament superior al de la mitjana catalana, després de registrar caigudes similars", apunten des de la Cambra.

Per sectors i en termes interanuals, la indústria registra una reducció de l’11,7%, seguida dels serveis (-5,4%) i la construcció (-3,6%). L’agricultura, activitat marginal, és l’única on augmenten les empreses (+3,5%). Respecte al segon trimestre, destaca l’increment als serveis (1,1%).

Segons la dimensió empresarial, el nombre de microempreses (fins a 10 treballadors i amb un pes del 83% a la comarca) disminueix un 7,1% el tercer trimestre en termes anuals, seguida de la reducció entre la quantitat d'empreses mitjanes (-3,5%) i la d’11 a 50 treballadors (-1,8%). En comparació amb el segon trimestre de 2020, destaca la recuperació entre les empreses grans (amb més de 251 treballadors), on el nombre augmenta un 6,1%. Cal tenir present que, tot i tenir un pes reduït sobre el total d’empreses (0,3%), ocupen el 16,3% dels assalariats totals (19.008 al territori).

Quant als autònoms, aquest darrer trimestre, se n'han registrat 29.241, xifra similar tant a la del trimestre anterior (+0,2%) com a la del tercer trimestre de 2019 (-0,6%). En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), el ritme de recuperació és similar, però s’ha de tenir en compte que la reducció del juny va ser menys accentuada. Per sectors, predomina l’estabilitat amb lleugeres variacions respecte al segon trimestre. En termes anuals, els treballadors per compte propi es redueixen especialment a la indústria (-2,9%). A la construcció i els serveis, els nivells són similars als del tercer trimestre 2019.

Edicions locals