Can Santa Digna serà finalment una residència de gent gran i un centre de dia

L’Ajuntament i la Fundació Mercè Fontanilles arriben a un acord per canviar l’activitat del projecte i adaptar-se a les necessitats actuals

Societat

L'interior de Can Santa Digna, a Llerona, en procés de rehabilitació
L'interior de Can Santa Digna, a Llerona, en procés de rehabilitació

L’Ajuntament de les Franqueses i la Fundació Mercè Fontanilles han arribat a un acord per reconvertir el projecte de Can Santa Digna, a Llerona, i adaptar-lo a les necessitats d'àmbit social que hi ha actualment. En un primer moment, el projecte preveia un espai d’acollida per famílies en situació de risc d’exclusió social i per a menors no acompanyats, un projecte que va trobar l'oposició de molts veïns de la zona, que van presentar més de 300 al·legacions.

Després de la pandèmia s'ha estudiat i analitzat si seria convenient canviar l'activitat de l'equipament per adaptar-lo a les necessitats generades pels efectes de la Covid-19. "Can Santa Digna seria l'entorn ideal per dedicar-lo a la gent gran tenint en compte que ha estat un dels col·lectius més afectats per la pandèmia", assegura Pere Molins, secretari de la Fundació Mercè Fontanilles.

Molins explica que els darrers tres anys ha baixat molt la necessitat d'acollir joves menors no acompanyats, i que en canvi el dèficit de places de residència per a gent gran és molt gran a la comarca –unes 1.800 places–. També admet que la pressió veïnal ha condicionat la decisió: "Hem detectat que actualment la necessitat és una altra, i si aquesta solució genera més consens, millor", diu Molins. Sobre els menors no acompanyats que havia d'acollir la masia, els darrers mesos s'han anat traslladant en altres centres, entre els quals un a La Torreta.

Tot i que la titularitat serà de la fundació, la idea és que l'equipament formi part de la xarxa pública de residències i que pugui tenir places concertades.

L’alcalde, Francesc Colomé, ha valorat molt positivament que Can Santa Digna es dediqui a la gent gran. "Fa temps que hem detectat que hi ha necessitats de més places de residència i centre de dia per a gent gran al nostre municipi". "És una molt bona notícia que Can Santa Digna pugui ampliar l’oferta al municipi amb més de 35 places a la residència i 20 al centre de dia".

Tràmits urbanístics

Un cop tancat l'acord, ara s'han de dur a terme els tràmits per adaptar el pla especial a les noves activitats. De fet, la fundació no ha deixat de fer obres en tot moment per adaptar i rehabilitar la masia, catalogada i amb valor històric i patrimonial. La seva previsió és que el procés de rehabilitació pugui ara accelerar-se i que les instal·lacions entrin en funcionament en poc més d'un any.

Tot i que l'activitat principal serà de residència i centre de dia, els pròxims mesos s'aniran definint també altres activitats que puguin complementar l'activitat principal.

La Fundació Mercè Fontanilles és una organització amb més de 30 anys d’experiència dedicada a les necessitats socials emergents i a oferir serveis d'atenció a les persones. Actualment, la fundació gestiona una residència per a gent gran a Vilanova de Bellpuig i n'obrirà una altra a Cervià de les Garrigues.

Edicions locals