Lluita d'una família perquè una filla pugui estudiar al mateix institut que la seva germana bessona malalta

Els pares reclamen al Departament d'Educació que valori la singularitat del seu cas i que els faciliti la conciliació

Societat

Les dues germanes, Paula i Carla, han iniciat aquest curs primer d'ESO
Les dues germanes, Paula i Carla, han iniciat aquest curs primer d'ESO

La Paula i la Carla Gómez Santos són dues germanes bessones de 12 anys que aquest curs han començat primer d’ESO. Inicialment ho han fet juntes a l’Institut Lauro, tot i que ara es mantenen a l’espera de com Educació resol la seva situació. La Paula té una escoliosi de 57 graus, un desviament de la columna que li limita la mobilitat i que també li afecta altres òrgans del cos, com els pulmons. És per això que els pares han demanat una valoració singular del seu cas pel que fa a l’adjudicació d’institut i més facilitats a l’hora d’escolaritzar les seves filles.

Tot va començar al juny, quan Educació els va assignar la plaça a l’institut Lauro, a Bellavista, en comptes de fer-ho a El Til·ler, a Corró d’Avall, tal com havien sol·licitat com a primera opció. Des del primer moment els pares van demanar el canvi per una qüestió de salut.

"La Paula es cansa quan camina i per a ella és impossible fer un quilòmetre a peu, i en pujada, per anar a l’institut", diu el pare. "Nosaltres treballem tots dos a l’hora de portar-les a classe, i la meva dona de vegades no pot conduir a causa de la diabetis". Per això van sol·licitar que les nenes poguessin anar a l’INS El Til·ler, a 400 metres de casa i en un recorregut pla, que la Paula sí que pot fer a peu per ella mateixa.

Inicialment, els Serveis Territorials d’Educació els van denegar la sol·licitud en considerar que "la nena podia fer vida normal", tot i que els van demanar diversos informes per justificar el canvi. "Teníem els informes de dos fisioterapeutes col·legiats, però no n’hi va haver prou; també ens van demanar informes dels metges que tracten la Paula a Sant Joan de Déu i del cirurgià que l’ha d’operar properament". A més, també el regidor d’Educació de les Franqueses va fer un escrit exposant la peculiaritat del cas.

Amb el curs començat

Després de setmanes de silenci, la resposta d’Educació va arribar a finals de setembre, amb el curs ja començat. Llavors va admetre el canvi d’institut per a la Paula en "ser un cas excepcional", però va deixar fora del canvi la seva germana bessona, la Carla. "Només per conciliació familiar ja haurien d’estar juntes", diu el pare, qui destaca que pràcticament no hi ha casos de germans bessons separats als centres educatius. "Però és que en el nostre cas, a més, és una necessitat: la Carla pot ajudar la seva germana quan l'operin, per anar al lavabo o quan li costi fer algun moviment", diu.

I afegeix: "El que no s’entén és que en el moment de fer la matrícula tinguem només un número de desempat, com una unitat familiar, i que a l’hora de la veritat vagin a instituts diferents". "Sempre ens havien assegurat que on anés una també aniria l’altra", assegura. Els pares han traslladat el cas al Síndic de Greuges i insisteixen que la seva petició "no és una rabieta d’uns pares que volen que les seves filles vagin juntes, sinó que és una qüestió de salut i una necessitat per a tota la família".

Pere Masó, director dels Serveis Territorials d'Educació al Maresme i Vallès Oriental, ha indicat, per la seva banda, que "el cas està en estudi per la comissió de garanties, d’acord amb els informes aportats per la família".

Edicions locals