Veïns de Llerona i Corró d'Avall, molestos pel soroll incessant de Befesa

Una sonometria practicada al juliol assegura que l'empresa no supera el nivell màxim de soroll permès

Societat

Les emissions nocturnes de Befesa captades des de Corró d'Avall
Les emissions nocturnes de Befesa captades des de Corró d'Avall

L’historial de queixes veïnals sobre l’activitat de Befesa Aluminio creix cada dia que passa, tant per les reiterades emissions ambientals com per les pudors i els sorolls que emet les 24 hores del dia. Aquesta empresa, amb prop de 90 treballadors, és una foneria situada al polígon Pla de Llerona que transforma escòries d’alumini i ferralla en lingots.

En les inspeccions ambientals de la Generalitat dels últims anys no ha superat els controls mínims en contaminació atmosfèrica, i els veïns ja han començat a organitzar-se per combatre el que consideren un “atemptat contra la salut de les persones”. De fet, tant el ple municipal com el Consell de Poble de Llerona han abordat novament la qüestió, aquest cop per presentar els resultats de les últimes sonometries practicades al voltant de l’empresa.

Segons va explicar la regidora d’Activitats, Sònia Tena, el 13 de juliol una entitat col·laboradora de l’administració va fer una sonometria des d’un habitatge proper a la fàbrica, i “els resultats, tot i que molt justos, estan dins de la legalitat”. “Si el límit són 55 decibels, ells n’emeten 50, de manera que el soroll es nota”, admetia. La sonometria es va fer en horari nocturn, que és quan la normativa és més restrictiva.

Tot i això, els veïns van argumentar que una mesura puntual no era suficient, que no se sap si en el moment de la prova la fàbrica treballava al 100% de la seva capacitat i que l’Ajuntament té la capacitat de modificar l’ordenança i el mapa sonor del municipi per fer que els límits permesos siguin més baixos. “En nucli urbà, el màxim de decibels permesos a la nit són 25, de manera que, si en cases aïllades arriben a 50, és ben bé el doble del màxim permès”, deien els veïns, que asseguren sentir el soroll “de manera continuada i sense descans”.

Davant d’això, i per fer un seguiment del cas, l’Ajuntament ha acordat amb la Diputació noves avaluacions de l’impacte acústic de l’empresa, i ha apuntat que també mirarà d’encarregar sonometries periòdiques des de diversos punts del municipi.

D’altra banda, l’Ajuntament també ha traslladat la seva preocupació a l’empresa en diverses reunions i visites a la planta. Befesa explica que aquest estiu ha renovat part del teulat per fer-lo més aïllant, ha cobert la zona de motors i compressors i aviat implantarà un nou sistema de portes automàtiques perquè la nau estigui més temps tancada, sobretot a la nit.

Massa emissions

“Les xemeneies de l’empresa sempre treuen fum de nit, quan plou o quan hi ha boira perquè passi desapercebut”. Aquesta era una de les queixes compartides per molts veïns que dilluns van participar en el Consell de Poble de Llerona. “Estem preocupats perquè no sabem si és polsim d’alumini o residus químics”, apuntaven.

La regidora recordava que la competència en contaminació atmosfèrica és de la Generalitat, però indicava que “des de l’Ajuntament també hi estem a sobre i els fem arribar fotos i vídeos per fer més pressió”. Sobre la qualitat de l’aire, la junta de govern de la setmana passada va aprovar sol·licitar una estació mesuradora temporal que s’instal·larà els pròxims mesos, probablement, a l’entorn de Can Calet.

Edicions locals