L'Ajuntament, disposat a comprar la masia de Can Sala, propietat de Nissan

Amb el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya, el futur de la finca és incert

Societat, Economia

L'Ajuntament, disposat a comprar la masia de Can Sala, propietat de Nissan
L'Ajuntament, disposat a comprar la masia de Can Sala, propietat de Nissan

Coincidint amb el tancament dels centres de Nissan a Catalunya, l’Ajuntament de les Franqueses s’ha mostrat disposat a adquirir la finca Can Sala, a Corró d’Amunt, propietat de la marca japonesa d’automòbils, perquè passi a ser de titularitat municipal. Així es va expressar en el ple de dijous arran d’una moció presentada per Imagina Esquerra en Comú (IEC), amb aportacions posteriors de l’equip de govern, i que es va aprovar amb els vots a favor de JxLF, PSC, IEC i Cs i l’abstenció de Sal-CUP. La finca és propietat, des de fa més de 40 anys, de Nissan Motor Ibérica.

Es tracta d’un espai de 27 hectàrees amb una històrica masia i una àmplia zona de barbacoes, que durant molts anys ha estat a disposició dels treballadors per a les seves activitats recreatives, esportives i d'esbarjo. Ara, amb el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya, el futur de la propietat és incert, i l’Ajuntament vol aprofitar l’ocasió per mirar d’arribar a un acord amb Nissan i la Generalitat.

En cas que no sigui possible l’acord de compra, l’Ajuntament també es mostra disposat a col·laborar en la gestió d’aquest espai en cas que per compensació de deutes, expropiació o qualsevol altre procediment legal, la finca passi a ser de titularitat pública.

Per a Àngel Profitós, d’IEC, “l’objectiu inicial de la moció no era la voluntat de compra, però les aportacions del govern han fet modificar el text”. Per a IEC, la idea inicial era oferir-se a la Generalitat o a l’empresa titular per gestionar l’espai. “Actualment no queda clar per a quins usos i amb quina finalitat es vol comprar la masia”, deia Profitós.

Per al regidor de Cultura, Juan Antonio Corchado, “la compra dóna la potestat per fer una gestió integral d’aquest centre des de l’òptica de les necessitats reals del municipi”, mentre que Montse Vila, de JxLF, expressava que la moció s’ha endarrerit en el temps –es va presentar inicialment al maig– perquè “primer s’havia de lluitar pels llocs de treball de Nissan” i per explorar durant un temps què es podia fer amb aquest espai. “Es busca que el centre el puguin utilitzar els veïns del municipi i treure’n el màxim rendiment”, deia.

D’altra banda, Corchado també recordava que fa uns 10 anys, amb un anterior equip de govern, l’Ajuntament ja es va mostrar interessat en compra la finca, “molt abans de saber que Nissan tenia els problemes que té”.

Edicions locals