Oncovallès suspèn el sopar benèfic anual però manté oberta la possibilitat de fer donacions

L'entitat posa la venda tiquets per a la taula i cadira zero a canvi d'una litografia de l'artista Alberto Laporta

Societat

El voluntari Josep Botey mostra la litografia que es regalarà als col·laboradors de la iniciativa
El voluntari Josep Botey mostra la litografia que es regalarà als col·laboradors de la iniciativa

En l’any de la majoria d’edat d’Oncovallès, l’entitat s’ha vist obligada a suspendre el sopar benèfic anual per recollir diners per donar suport psicooncològic als malalts de càncer i el seu entorn més directe, els familiars. Malgrat això, l’entitat mantindrà oberta una cadira i taula zero amb la idea de recaptar diners com cada any.

Serà el que Oncovallès ha anomenat el No Sopar, una manera de participar i col·laborar amb l’entitat sense l’habitual trobada presencial. “La fundació necessita diners per tirar endavant els seus serveis i tallers”, recorda Carme Grau, responsable de salut d’Oncovallès. “Aquest any no hem pogut sortir al carrer i els ingressos han baixat molt; per això ens cal el màxim de col·laboracions per continuar actius”.

Malgrat la pandèmia, l’entitat ha continuat funcionant. Darrerament s’han fet una desena de tallers telemàtics i s’han atès centenars de trucades diàries. A més, també han continuat en marxa activitats de suport com fisioteràpia o tir amb arc. “La pandèmia ha deixat molta por i els psicòlegs han de treballar més que mai”, diu Grau.

Els tiquets per al No Sopar es posaran a la venda, com cada any, a 60 euros, i tots els participants rebran de regal una litografia signada per l’artista veneçolà establert a Catalunya Alberto Laporta. Es tracta d’un record d’aquest any atípic, un treball inspirat en les pintures de Rafael realitzat en tècnica giclée. “És una obra positiva, una transició de la foscor al renaixement”, expressa el mateix artista. En total es farà una tirada de 99 còpies d’aquesta litografia.

Per a l’alcalde, Josep Mayoral, iniciatives com la del No Sopar són una manera de “buscar recursos a curt termini, per gestionar el dia a dia, sense perdre la perspectiva del demà i de mirar endavant”.

L’OnCodines Trail, al març

Una de les iniciatives previstes aquest 2020 per recaptar diners per a l’entitat era l’OnCodines Trail, un repte esportiu solidari en què més d’un centenar d’equips havien de córrer 70 quilòmetres o bé caminant-ne 55 per diversos municipis del Vallès Oriental, entre els quals Granollers i les Franqueses. La prova s’havia de fer per primer cop el març passat, però a causa de la Covid va quedar ajornada fins al novembre.

Ara els organitzadors han decidit ajornar novament el trail fins al març de l’any que ve, tot i que el 21 de novembre es farà una acció telemàtica singular: “Convidem els equips a fer un recorregut per on vulguin i que ens enviïn el track”, diu Lluís Vilalta. “Serà una manera de motivar els equips i de preparar-se per al trail de l’any que ve”.

De fet, l’organització de l’OnCodines ha anunciat que el 50% de la recaptació de la prova es lliurarà aquest mateix any a Oncovallès, tal com s’havia previst inicialment. Per a la prova del març hi ha inscrits 112 equips d’entre quatre i sis participants cadascun. “Ara tenim 82.000 euros, i la idea és inscriure més equips per mirar d’arribar als 100.000 el pròxim 20 de març”, diu Vilalta.

Edicions locals