Els Bombers denuncien 'risc imminent' al parc de Granollers per la precarietat de la instal·lació

Una segona empresa renuncia a continuar les obres de reforma i ampliació del parc, que van quedar aturades al juny

Societat

Una pancarta a la teulada de la instal·lació denuncia l'estat de precarietat del parc
Una pancarta a la teulada de la instal·lació denuncia l'estat de precarietat del parc

El parc de Bombers de Granollers, en ple procés de rehabilitació, continua amb les obres aturades des de fa mesos. Després que el mes de juny passat l’empresa encarregada de les obres hi renunciés i deixés els treballs a mig fer, ara ha estat una segona empresa la que ha renunciat a fer-se càrrec del projecte de renovació i ampliació del parc.

Concretament, les obres, que van començar al novembre després de molts anys de reivindicacions, van quedar aturades a principis de juny. L’empresa Soler Constructora va renunciar a l’obra, pressupostada en 1,02 milions d’euros i amb el termini d’execució de 10 mesos, i va deixar els treballs executats a poc més del 20%, que “és el mínim establert perquè l’empresa no sigui sancionada”, explica Josep Giménez, representant sindical de la UGT al parc de Bombers.

La Generalitat va provar llavors de fer una cessió de contracte a l’empresa que havia quedat en segon lloc en el procés de licitació, però aquesta també hi ha renunciat. “Durant tot l’estiu no s’ha fet res més i ara caldrà veure si es licita de nou el projecte o una altra empresa assumeix la resta dels treballs”, apunta Giménez, qui assegura que fins i tot quan es completi la reforma “serà un parc petit i que no es correspondrà amb les dimensions que hauria de tenir un servei com aquest”. El parc es va inaugurar el 1977 i, des de llavors, només ha tingut una remodelació, el 1993. Per això, Giménez creu que el més raonable seria la construcció d’un parc nou en un altre indret amb més espai i instal·lacions noves.

Els bombers que treballen al parc –uns 60 entre els professionals i els voluntaris que intervenen amb vehicles de suport– alerten d’un “risc imminent” per als treballadors pel mal estat de la instal·lació. Entre d’altres, les obres van deixar el lateral de la coberta descobert, i posteriorment es va tapar amb una lona i unes plaques de cartró per evitar l'entrada d'aigua i pols. “Havien de ser plaques provisionals per a poques setmanes, i amb el pas dels dies s’han anat desenganxant i fent malbé”, diu Giménez.

Entre les deficiències, hi ha les filtracions de l’aigua de la pluja sobre un quadre elèctric; la falta de portes a les cotxeres o l’espai reduït per fer maniobres. També asseguren que els equips de protecció individuals s’han de desar en un contenidor metàl·lic situat al pati del parc, i que s’acumulen combustibles a la torre de pràctiques, que es continua utilitzant per a pràctiques.

Per tot plegat, abans de l’estiu, la UGT va interposar una denúncia a Inspecció de Treball, de la qual encara no han rebut resposta. Giménez assegura que la plantilla està desanimada i que diversos bombers ja han optat per demanar el trasllat de parc. Actualment, una pancarta situada a la teulada de l’edifici denuncia la precarietat de la instal·lació, i els bombers no descarten mobilitzacions les pròximes setmanes per denunciar el que consideren “una presa de pèl”.

 

Edicions locals