Dijous s'inaugura l'Ateneu Popular La Tintorera

Amb un programa d'activitats previstes per aquest setembre

Cultura, Societat

Dijous s'inaugura l'Ateneu Popular La Tintorera
Dijous s'inaugura l'Ateneu Popular La Tintorera

L'Ateneu Popular La Tintorera, situat a l'antic local de Les Franqueses Imagina (LFI), a la carretera de Ribes 139 de Corró d'Avall, va obrir les portes com a espai de trobada i de cultura a finals de febrer. Poc després, la pandèmia obligava a traslladar algunes activitats a la xarxa, fins que aquest setembre es reprèn l’activitat presencial.

De fet, la primera activitat serà dijous (19.30 h) amb una jornada de portes obertes i amb la inauguració de l’exposició sobre l’ateneu popular que porta per títol Què és la Tintorera?. L’ateneu és “el desig d'un grapat de veïns de les Franqueses de crear un espai on trobar-nos, somiar plegats, debatre junts, compartir inquietuds, consumir cultura i també generar-ne”, apunten els impulsors. La sessió de portes obertes es repetirà divendres (de 19.30 a 20 h); dissabte (de 17.30 a 18 h) i diumenge (d’11.30 a 12 h), sempre mitja hora abans de l’inici de les activitats programades.

Divendres al vespre (de 20.30 h a 22.30 h), dj Nyeski –el nom artístic de Marc Montañès– punxarà música al local, una activitat que es repetirà cada 15 dies. “Serà música de tots els colors, sonoritats i ritmes: de la llum a la foscor, del fred al foc, de la calma a la tempesta”, apunta el programa de la sessió. “Amb l’esperit dels Vermuts de la Tintorera que vam fer per streaming durant el confinament, ara des del local”. Aquesta primera sessió porta per títol Un centro di gravità permanente, tota una declaració d’intencions.

Dissabte (de 18 a 21 h) hi haurà una sessió de cinefòrum, en aquest cas sobre la pel·lícula Companys, procés a Catalunya, dirigida per Josep Maria Forn el 1979 i que “permet entendre certes coses que passen en l’actualitat” en relació amb la repressió, l’exili i els intents d’acabar amb la cultura.

Diumenge (12 h) hi haurà una xerrada-vermut a càrrec de membres de la comissió promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) de protecció del Montseny, actualment en tràmit parlamentari. “L’objecte d’aquesta llei és definir, jurídicament, els nivells de protecció que un espai natural, amb la riquesa biològica i els valors ambientals que conté el massís del Montseny, es mereix tenir”.

Més activitats

D’altra banda, l’Ateneu també he previst activitats per al dia 24 (19.30 h), amb la presentació del llibre Cavalcarem tota la nit, de Carlota Gurt, guanyadora de la darrera edició del Premi Mercè Rodoreda. “Són uns contes amb dosis tonificants d’humor i de mala bava, que desperten somriures, però també desassossec”, apunta el programa. La sessió comptarà amb la presència de l’autora, que signarà llibres.

El grup Aspriu, un duet vallesà format per Sergi Ambròs (veus) i Jaume Giménez (guitarra, veus i samplers), actuarà divendres 25 (20.30 h). El grup presentarà el seu segon treball, Vent en popa, un recull de 13 poemes musicats inspirats en el Mediterrani, en la seva gent i en les emocions que les desperta. La música, amb guitarra i veu rockeres, és d’Aspriu, amb un poemari escollit minuciosament extret dels poetes catalans.

Finalment, diumenge 27 (12 h) tindrà lloc una nova sessió de Vermutejant, amb la presentació del documental Laltra vida, una xerrada per posar-se en la pell d’una persona migrant.

Accés restringit

A causa de les mesures de seguretat per evitar la propagació del virus, l'accés a aquestes activitats queda restringit als socis de l’ateneu. Qui vulgui participar-hi pot adquirir l’entrada gratuïta a través del web latintorera.cat. En cas que el portador de l'entrada no sigui soci o sòcia, podrà fer-se'n abans d'accedir al local. A més, també serà possible participar en les activitats –xerrades, cinefòrum, etc.– mitjançant videoconferència i a través del web de l'ateneu.

 

Edicions locals