Més de 3.000 alumnes tornaran a classe dilluns després de sis mesos

Tots els centres han hagut de ferun pla d'obertura marcat per les mesures d'higiene i de distanciament social

Societat

Gel hidroalcohòlic en una classe de l'Institut El Til·ler I Foto: Xavier Solanas
Gel hidroalcohòlic en una classe de l'Institut El Til·ler I Foto: Xavier Solanas

Dilluns començarà el curs per a uns 3.300 alumnes d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat a les Franqueses, una xifra lleugerament inferior a la del curs passat. Ho farà presencialment, després de sis mesos, i marcat per les mesures de seguretat sanitàries a causa de la Covid-19 i que obliga els centres educatius a prendre mesures higièniques i de distanciament físic.

Pel que fa a P3, amb 197 alumnes, aquest curs hi haurà 9 línies a les Franqueses, una més que el curs passat. El nou grup s'obrirà a l’escola Bellavista-Joan Camps, on l’any passat ja hi havia a la pràctica un grup de P3 desdoblat. D’aquesta manera totes les escoles tindran dues línies, excepte la Colors, que es manté com a escola d'una línia. En educació infantil i primària, les cinc escoles del municipi –Colors, Camins, Guerau de Liost, Joan Sanpera i Bellavista-Joan Camps– rebran 1.968 alumnes de 6 a 12 anys, una trentena menys que el curs passat i uns 70 menys que fa dos anys.

Rosa Ruiz, directora de l’escola Bellavista-Joan Camps, explica que "els professors estem il·lusionats per començar el curs i sabem que els alumnes també ho estan". "Treballarem la part més emocional i parlarem sovint amb les famílies per tranquil·litzar-les", afirma.

Pel que fa a secundària, enguany hi haurà 981 alumnes –270 dels quals a primer d’ESO–, mentre que a batxillerat seran 233. Com el curs passat, es mantindran les 8 línies d’ESO. A l’INS Lauro s’han senyalitzat recorreguts, s’han modificat els horaris d’alguns grups i es garantiran els anomenats grups bombolla a batxillerat, que faran classe quatre dies a la setmana.

El Til·ler, per la seva banda, aposta entre d’altres pels grups estables d’alumnes, la sortida al pati per torns, el control de la mobilitat, la higiene constant de mans i més lavabos disponibles. Valle Portero, directora de l'institut, afegeix que "també estem preparats per impartir formació en format digital; aquest ja era un tret distintiu del nostre centre que ara, arran del confinament, s’ha potenciat".

De fet, cada centre educatiu ha reflexionat i ha decidit pel seu compte la manera d’implementar el protocol i les ràtios establertes pel Departament d'Educació. L’Ajuntament s’ha coordinat amb la Inspecció de centres i amb les direccions per garantir els espais i les eines necessàries per iniciar el curs amb seguretat. Pel que fa a les entrades i sortides, es faran de manera esglaonada i per diferents accessos.

També ha calgut adaptar els espais disponibles i sales com l'aula d'art, el laboratori o el gimnàs passaran a ser aules ordinàries. En aquest sentit, l'Ajuntament ha ofert espais i equipaments alternatius fora dels centres, tot i que, de moment, cap centre no té necessitat de fer-ne ús.

Escoles bressol

La prudència de molts pares i mares també s’ha notat en el nombre d’inscripcions a les llars d’infants, i és que aquest setembre les escoles bressol públiques del municipi –Cavall Fort, Les Tres Bessones i El Gegant del Pi– han començat al 60% de la seva capacitat, amb 117 alumnes. La previsió, però, és que durant les pròximes setmanes augmenti el nombre d’infants. En aquest cas l’activitat va començar la setmana passada, i cada centre també ha hagut de definir el seu propi pla de funcionament.

A grans trets, s’han previst entrades i sortides esglaonades, grups dividits per disminuir les ràtios i s’han reduït el nombre de joguines a l’aula per poder netejar-les amb més facilitat. També serà obligatori l’ús de mascareta per a mestres, mares i pares; el rentat de mans freqüent; la ventilació dels espais i el canvi de sabates a l’entrada.

 

Edicions locals