El ple aprova el pla especial del catàleg de masies i cases rurals

L'equip redactor del pla desestima el 62% de les al·legacions dels propietaris

Societat

El ple aprova el pla especial del catàleg de masies i cases rurals
El ple aprova el pla especial del catàleg de masies i cases rurals

El ple de l'Ajuntament va aprovar provisionalment dijous, amb els vots a favor de JxLF, PSC i Cs i els contraris d'IEC i Sal-CUP, el Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable, que ara es trametrà a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona per tal que procedeixi a la seva aprovació definitiva. L'aprovació suposa la resolució de 39 al·legacions presentades pels propietaris de les prop de 180 masies que hi ha al municipi.

Aquest pla especial és normatiu i ha de facilitar la gestió del sòl no urbanitzable, ja que regula els usos permesos i s’identifiquen les masies susceptibles de ser rehabilitades i reconstruïdes al municipi. Cada casa tindrà una fitxa pròpia que marcarà els usos possibles de les construccions annexes i les possibilitats de rehabilitació.

Per elaborar aquest pla especial, l’Ajuntament va encarregar l’any 2016 a la Diputació de Barcelona la redacció d’un catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable per establir els usos permesos a cada construcció i identificar les edificacions susceptibles de ser rehabilitades.

La majoria d'al·legacions, desestimades

Després de més d'un any del període de consultes públiques i al·legacions, el ple resolia dijous les 39 al·legacions presentades per part dels gairebé 180 propietaris de masies i cases rurals del municipi, una xifra molt elevada que "indica que les coses no s'han fet prou bé", deia la regidora d'IEC Imma Ortega.

De fet, de les al·legacions presentades només 7 es van estimar totalment; 8 es van estimar parcialment; i la majoria, 24, es van desestimar. "Tantes al·legacions desestimades indiquen que hi ha molts veïns descontents", insistia Ortega, qui també apuntava que "caldria resoldre què passa amb les cases que no apareixen al catàleg".

Segons Colomé, les raons que han tingut en compte els tècnics de la Diputació per incloure una casa al catàleg són arquitectòniques, històriques, mediambientals, paisatgístiques i socials, i les cases no recollides en el document continuaran regulades per la normativa urbanística general.

Edicions locals