L'Ajuntament assegura que 'vetlla' pel compliment de la normativa a Befesa

El consistori afirma que es fan controls periòdicament i apunta que la responsable en matèria de medi ambient és la Generalitat

Societat

Befesa, foneria d'alumini situada al polígon industrial Pla de Llerona
Befesa, foneria d'alumini situada al polígon industrial Pla de Llerona

Davant les queixes veïnals per la molesta activitat de l’empresa Befesa Aluminio SL, situada al polígon del Pla de Llerona, i davant les peticions de l’oposició de més contundència en cas d’incompliments ambientals per part de l’empresa, l’Ajuntament de les Franqueses ha emès un comunicat per aclarir que el consistori “vetlla en tot moment pel compliment de la normativa mediambiental estipulada per la Generalitat”.

L’Ajuntament recorda que l’empresa disposa d’un certificat de qualificació ambiental atorgat l’octubre de 2019 per la Direcció General de Qualitat Ambiental, i que, segons els terminis previstos, el darrer semestre de 2020 l’empresa serà sotmesa a una nova revisió.

Sobre els requeriments que la Generalitat fa a l’empresa arran de l’última inspecció –la tardor passada–, en què no complia les condicions de l’autorització ambiental en matèria de sorolls, vibracions i contaminació lumínica, recorda que estan subjectes a l’acabament d’unes obres que s’estaven duent a terme aleshores i que “hauran de resoldre els incompliments”.

Pel que fa als sorolls, la competència sí que correspon a l’Ajuntament, que, “tenint en compte les observacions de l’informe del Departament de Territori i Sostenibilitat, requereix a l’empresa el 19 de febrer un informe que acrediti el compliment dels valors d’immissió sonora fixats a l’autorització ambiental”. Posteriorment, el 10 de març, una entitat col·laboradora de l’administració en  matèria de medi ambient porta a terme un control acústic a l’empresa, que conclou que el conjunt d’emissors no supera els objectius de qualitat, tant de dia com de nit, establerts en la normativa municipal.

Tot i això, arran de les queixes reiterades dels veïns referents als sorolls emesos per l’empresa, l’Ajuntament encarrega un altre estudi que es va fer, sense previ avís, el 13 de juliol, del qual encara se n’esperen els resultats.

L’Ajuntament destaca que només té competències sobre els límits dels sorolls i vibracions emesos, i que “la resta de competències referents a normatives ambientals pertanyen a la Generalitat”. Tot i això, apunta el comunicat, “el consistori sempre demanarà que s’actuï amb contundència si es detecta que hi ha un incompliment que posi en perill el benestar de la ciutadania o el medi ambient”.

Edicions locals