Marata, Llerona i Corró d'Avall mantindran la festa major, i Corró d'Amunt la suspèn

Els organitzadors de la festa de Corró d'Amunt han decidit cancel·lar-la per precaució

Cultura

Espectacle infantil a la festa major de Llerona de l'any passat
Espectacle infantil a la festa major de Llerona de l'any passat

Després de la suspensió de la festa major de Bellavista, que s’hauria d’haver celebrat el primer cap de setmana de juliol, ara arriba el torn de la festa de Corró d’Amunt, que cada any se celebra el primer cap de setmana d’agost. En aquest cas els organitzadors han decidit cancel·lar-la per precaució. A Marata, Llerona i Corró d’Avall, en canvi, sí que es preveu que hi hagi festa major.

A Corró d’Amunt, justament aquest any s’havia d’estrenar en l’organització la nova Associació Festa Major, una entitat de nova creació que s’havia proposat dinamitzar la festa major del poble i coordinar les activitats que habitualment programen les entitats. L’arribada de la Covid-19, però, ha truncat aquests plans. La nova associació ha decidit, després de valorar-ho amb la resta d’entitats, cancel·lar l’organització de la festa per prudència.

“La intenció inicial era mantenir la festa en clau de poble i no obrir-la més enllà dels veïns”, expliquen des de l’entitat, “però finalment hem vist que no podrem mantenir els aforaments al voltant de la zona esportiva, on sempre hi ha molta gent”. En un comunicat, l’associació assegura que “la cultura popular és un espai de trobada, de gaudi col·lectiu, de nutrició per l’ànima, tan necessari ara i sempre”, però aquest any, “les circumstàncies i la prudència ens obliguen a cancel·lar la festa”.

Marata, una festa petita

L’últim cap de setmana de juliol tindrà lloc la festa major de Marata. En aquest cas, expliquen des del Centre Cultural, “la fem perquè som una comunitat reduïda, un grup de convivència estable en què tots ens coneixem i tots som corresponsables”. En aquest sentit, la festa serà “més tradicional” i “com les d’abans”, amb un format més reduït que els últims anys i limitat a les persones vinculades al poble. Per a tots els actes caldrà reserva prèvia i hi haurà aforament limitat, un aforament que pràcticament queda ple amb els mateixos socis del Casal. A més, tots els actes es concentraran en un sol cap de setmana i es prescindirà dels que aplegaven més gent, com el Maratafolk, el teatre o el cros. “En lloc del cros farem una cursa popular de relleus, i en lloc del teatre, que enguany no han pogut assajar, una sessió de circ a la plaça”.

Un dels actes més tradicionals, el ball de l’espolsada, es mantindrà però amb variacions. “Farem dues tandes perquè hi hagi menys parelles a pista, reduirem les enllaçades i farem neteja de mans abans i després del ball”, diu Eva Navarrete, presidenta del Centre Cultural. Navarrete també lamenta la “falta d’empatia” de l’Ajuntament, que normalment finança el 50% de la festa. “Aquest any podria haver-hi aportat més diners tenint en compte que molts col·laboradors i patrocinadors s’han fet enrere i que els ingressos de les barres seran molt menors”. “Això i la responsabilitat que es demana als organitzadors ha fet que moltes entitats hagin desistit d’organitzar activitats”, assegura.

Llerona, una festa “adaptada”

Igual que a Marata, Llerona també viurà la seva festa major, tot i que “ens adaptarem al màxim a tot el que marquin les autoritats sanitàries en cada moment”, diu Carles Vila, president de Festes Laurona. En aquest cas la festa se celebra habitualment al voltant del 8 de setembre, el dia de la patrona, i els actes solen aplegar un màxim de 300 persones, una xifra que els organitzadors es veuen amb cor d’assumir. L’única excepció respecte a altres anys serà el tradicional sopar de festa major, que ja és segur que no es farà, almenys en el format dels últims anys. “Mirarem de fer una festa petita, sense gaire gent”, diu Vila, qui assegura que la idea és mantenir la festa malgrat que “tot pot canviar en qualsevol moment”.

Corró d’Avall també es manté

Finalment, l’última festa major del municipi, la de Corró d’Avall, també es mantindrà del 18 al 20 de setembre. La comissió de la festa major està treballant en un programa reduït i adaptat a l'actual situació sanitària. “Després de molts mesos de donar-hi voltes, hem pres la decisió, conjuntament amb l’Ajuntament de les Franqueses, de tirar la festa endavant”, assegura la comissió de festes en un comunicat. “Tant el consistori com la comissió estem d’acord que la prioritat, ara mateix, és la seguretat sanitària de tots els veïns; per aquest motiu caldrà extremar les precaucions i seguir en tot moment les normatives sanitàries que en aquell moment determini el govern”. La programació de la festa major de Corró d’Avall s’està acabant de tancar.

Edicions locals