Uns 860 alumnes de la comarca s'examinen de la selectivitat als instituts de Granollers

El Carles Vallbona, el Celestí Bellera, l'Escola Municipal del Treball i l'Escola Pia són els quatre centres de secundària que acullen les proves

Societat

Alumnes fent la selectivitat al Carles Vallbona, dimecres I Foto: Xavier Solanas
Alumnes fent la selectivitat al Carles Vallbona, dimecres I Foto: Xavier Solanas

Els instituts Carles Vallbona, Celestí Bellera, Escola Municipal del Treball i Escola Pia són aquest any seu de les proves d’accés a la universitat (PAU) –la temuda selectivitat–, no només per als alumnes del mateix centre que han d’examinar-se, sinó també per als d’instituts d’altres pobles de la comarca. Fins ara, la selectivitat es feia majoritàriament a les universitats, però enguany s'hi han afegit també alguns instituts, tant públics com concertats, per esponjar els espais, reduir els desplaçaments i evitar possibles contagis de la Covid-19.

Al Carles Vallbona, per exemple, han rebut alumnes de les Franqueses, l’Ametlla i la Garriga, a més dels 75 del mateix centre. “En total hem acollit 210 alumnes, que hem distribuït en 10 aules de 21 alumnes cada una”, explica la directora, Olga Romero. Fa unes setmanes, el Departament d’Educació es va posar en contacte amb l’institut per conèixer la disponibilitat d’espais i posteriorment per comunicar-li que havia estat un dels centres escollits. A partir d’aquest moment començava una feina de preparació d’acord amb les indicacions del president del tribunal.

Entre d’altres, s’ha publicat una llista a l’exterior amb el nom de cada alumne i l’aula que li correspon, s’ha marcat amb una etiqueta la taula assignada a cada alumne i s’han marcat circuits per fer la mobilitat més fluida, amb escales diferenciades per pujar i per baixar. “La setmana passada vam fer les proves d’accés als cicles de grau superior amb aquest mateix sistema, de manera que ja ho teníem assajat”, diu Romero.

També ha calgut intensificar els serveis de neteja i desinfecció, adequar els horaris dels responsables dels centres per rebre els exàmens precintats a primera hora del matí, i habilitar aules per al tribunal i el professorat que acompanya els alumnes. De fet, aquesta és una selectivitat "amb molts adults", ja que cada centre compta amb dos vocals i també hi ha dos vigilants per aula.

A l’Escola Pia, per exemple, també s’ha tallat el carrer Guayaquil per ampliar l’espai d’accés al centre. En aquest cas han rebut 214 alumnes, dels quals 68 són del mateix institut. La resta vénen de Parets, Granollers, Lliçà d’Amunt i Canovelles. Tot i això, i que per a molts l’espai també era desconegut, no hi ha hagut problemes a l’hora d’ordenar i distribuir els estudiants, que han de portar mascareta obligatòria en les entrades i sortides i sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat. “Tant de bo la disciplina i el comportament d'aquests dies el puguem mantenir al setembre”, deia dimarts Xavier Ambròs, director de l’Escola Pia.

A l’Escola Municipal del Treball són 205 els alumnes que aquesta setmana fan la selectivitat: 50 del mateix centre i la resta de la Garriga, les Franqueses i Granollers. En aquest cas s’han habilitat 13 aules per garantir que cada alumne estigui separat de la resta per, com a mínim, dos metres. Toni Corral, sotsdirector i cap d’estudis del centre, explica que per als alumnes, fins i tot els d’altres instituts, “el fet d'examinar-se en una aula petita i en ambient d'institut ha estat tranquil·litzador, així com veure algunes cares conegudes al seu voltant, de professors o conserges”.

Corral també recorda que el curs que ara acaba ha estat atípic, ja que l’últim trimestre s’ha hagut de fer telemàticament, “una situació que no ha agradat a ningú”, assegura. “Per sort –afegeix–, les últimes setmanes i fins al 3 de juliol hem pogut preparar els exàmens de manera presencial, de manera que l’espai conegut i el mes extra per estudiar compensen el mal moment de la pandèmia”, valora.

Finalment, l’INS Celestí Bellera ha acollit 229 alumnes de Cardedeu, Bigues i Riells i els 88 alumnes propis. Per fer-ho ha calgut habilitar 15 aules de 16 alumnes cada una i 2 d’específiques per a anàlisi musical i dibuix tècnic i artístic. Gemma Roquet, coordinadora pedagògica del centre, explica que malgrat la diferència d’espais respecte a anys anteriors, “continua sent la selectivitat”, de manera que “els nervis i la pressió continuen sent-hi”. No obstant això, les primeres impressions dels alumnes és que els exàmens estan sent “assequibles”.

400 alumnes de Granollers i les Franqueses

A les proves d'accés a la universitat s’hi han presentat enguany uns 400 alumnes de Granollers i les Franqueses, una xifra similar a la de l'any passat. L’INS El Til·ler de Corró d'Avall hi participa per primera vegada, ja que aquest és el primer curs que l’institut té un grup de segon de batxillerat. Les proves van arrencar dimarts al matí amb castellà i matemàtiques o ciències de la terra, i acabaran divendres al migdia amb les optatives de biologia, cultura audiovisual, grec i tecnologia industrial. Les notes es publicaran a Internet el 27 de juliol, un mes més tard del que és habitual.

Edicions locals