La Societat de Caçadors de les Franqueses compleix 50 anys

L'entitat, amb uns 130 socis, s'encarrega entre d'altres de controlar la plaga de senglars

Societat

La Societat de Caçadors de les Franqueses compleix 50 anys
La Societat de Caçadors de les Franqueses compleix 50 anys

El 16 de juny del 1970 un grup d'amics aficionats a la caça van crear el que avui es coneix com la Societat de Caçadors de les Franqueses. Actualment l'entitat compta amb uns 130 socis i està presidida per Antoni Espadas. L'aniversari coincideix en un moment en què el món de la cinegètica està aturat en protesta per l'aprovació de la resolució 5/2020 que modifica la Llei de Vedes. La resolució compta amb una disposició final que implementa un nou sistema de sancions que els caçadors consideren desproporcionades.

Segons Espadas, aquest aniversari és una nova oportunitat per reivindicar el paper que els caçadors fan en el medi rural, una feina imprescindible per regular la proliferació d'espècies que malmeten conreus i que poden ser perilloses per a la gent. A les Franqueses, per exemple, són els encarregats de controlar la població de senglars a demanda dels pagesos. Alhora també són conscients de la necessitat de convèncer una societat que cada vegada veu els caçadors amb més recel.

Moció de suport

El ple municipal va aprovar dijous –amb els vots a favor de JxLF, PSC i Cs i els vots contraris d'IEC i Sal-CUP– una moció del PSC de suport donar suport a la caça i a l'activitat ocellaire. El text defensava que la caça és una activitat amb un fort arrelament social, cultural i econòmic a Catalunya que mereix suport, i que ha de ser protegida i fomentada pels poders públics per la seva contribució a la conservació de la biodiversitat i al desenvolupament socioeconòmic del món rural. 

Joan Antoni Marín, del PSC, indicava que "cal definir un model de caça per controlar la fauna salvatge en un territori cada cop més abandonat", i Montse Vila, de JxLF, defensava que la caça "és una activitat necessària per mantenir l'equilibri poblacional de les espècies, el control de malalties i la reducció de l'accidentalitat". Vila també criticava la modificació del règim de sancions, un fet "injust" que suposarà la davallada de llicències, lamentava.

Maria Forns, de Sal-CUP, considerava per la seva banda que "la caça recreativa dels caps de setmana és un perill per a tothom" i proposava limitar-la als dies laborables. En tot cas, deia, "aquest és un tema que s'hauria de debatre al consell de la pagesia".

Edicions locals