'La meva experiència al CE Llerona em va motivar a estendre els valors del futbol arreu'

Albert Medall, director esportiu de la Barça Academy a Istanbul, manté l'activitat a distància des de Granollers

Esports

Albert Medall, director esportiu de la FCB Academy a Istanbul
Albert Medall, director esportiu de la FCB Academy a Istanbul | Barça Academy

Alba Cabrera

Des que va començar l’estat d’alarma, el 15 de març, Albert Medall (1982) va tornar amb la seva família a Granollers des d’Istanbul, on és el director esportiu de la Barça Academy des de fa 3 anys. Abans de treballar a Turquia, Medall va ser director de l’escola internacional del Barça a Dubai i havia entrenat durant 8 anys al CE Llerona, la UE Mollet, el RCD Espanyol i el CE Sabadell.

Quan la pandèmia va arribar al país, el club blaugrana li va recomanar que tornés a casa perquè s’havien suspès els entrenaments. “Vaig passar un dia sencer a l’aeroport de París, però finalment vaig poder tornar. Ara treballo a distància, amb telecomunicació i elaborem material digital perquè els nens i les nenes puguin seguir progressant”, explica Medall. “Espero a finals d’agost poder tornar presencialment a l’escola, amb la implantació dels protocols necessaris fora i dins del camp que ens marquin les autoritats turques”.

Com a futbolista, Medall es va forjar al Llerona, el Montornès Nord i el Parets. Però l’equip que més el va marcar va ser, precisament, el Llerona: “Després de 8 anys entrenant al CE LLerona, un equip únic i que recomano a tothom, els seus valors i l'experiència que hi vaig viure em van motivar a estendre els valors del futbol arreu”, destaca Medall.

Després del pas per Dubai i ara a Istanbul, explica que “Turquia té una gran tradició futbolística, però els mètodes utilitzats a la base no són tan efectius per encaixar en les grans lligues internacionals. Igualment, hi ha molt talent i molta passió, són molt del Barça i notem molt l’afecte i l’admiració. El nostre principal objectiu no és imposar, sinó exposar com s’entén el futbol des del FCB”. A més, l'arribada a Istanbul –a tres hores i mitja en avió de Barcelona– li ha facilitat la vida. “Cada tres setmanes torno a Granollers un parell de dies per estar amb la família. Des de l’acadèmia, em posen moltes facilitats per conciliar la feina amb la meva vida personal”, relata l’entrenador.

Medall també ha teixit connexió entre el futbol base vallesà i la Barça Academy turca, i organitza anualment al CE Llerona partits amistosos entre nens de diferents clubs i facilita que als campus d’estiu de l’escola blaugrana a Turquia hi puguin anar infants del Vallès. “És una experiència de barrejar metodologia blaugrana amb el que jo vaig viure al futbol vallesà i el que ara estic coneixent al futbol turc. Estem sempre oberts als intercanvis i propostes”, diu.

Va ser entre 2008 i 2010 que Medall va decidir inscriure’s als cursos d’entrenador de la UEFA i un excompany li va trucar per fer un campus de la FCB Escola als EUA durant una setmana. Això li va obrir la porta a apuntar-se i aprovar el selectiu d’entrenadors i directors esportius per les acadèmies internacionals del Barça: “ser director d’una escola de futbol significa ser el vincle entre la metodologia i els valors del club. I en una escola internacional el que fem és transmetre els conceptes nascuts a casa a nens i nenes d'arreu del món”, conclou.

Edicions locals