Veïns de Corró d'Avall s'organitzen per combatre el soroll d'una fàbrica

Una vintena de famílies han constituït la plataforma Prou Soroll a Can Macià

Societat

Només la via del tren separa les fàbriques del polígon dels habitatges I Foto: Prou Soroll a Can Macià
Només la via del tren separa les fàbriques del polígon dels habitatges I Foto: Prou Soroll a Can Macià

“Cada cop que comença el soroll hem de tancar portes i finestres i deixar de mirar la tele o de parlar per telèfon, perquè no sentim res”. Així expliquen els veïns de Can Macià i la carretera de Ribes, a Corró d’Avall, les molèsties que causa una empresa del polígon Congost molt propera als habitatges de l’entorn de Can Macià.

De fet, els edificis més propers i l’empresa només estan separats per la via del tren. “És un soroll massa fort no només per a una zona urbana, sinó també per a un polígon”, indica una de les veïnes.

Davant d’això, i cansats d’aguantar uns sorolls que qualifiquen d’“insuportables”, una vintena de veïns s’han organitzat en la plataforma Prou Soroll A Can Macià amb l’objectiu d’aconseguir que l’empresa rebaixi els nivells de soroll o instal·li algun tipus de protecció perquè la seva activitat deixi de ser tan molesta. “És un soroll mecànic, d’alguna maquinària, fort i llarg com la botzina d’un creuer”, descriuen els veïns, que desconeixen l’origen exacte del soroll, tot i que apunten a Siber Ventilación. “Creiem que és una empresa que produeix sistemes de ventilació, la més propera a les cases a l'altre costat de la via”, indiquen.

Segons les mesures dels veïns, els pics de contaminació acústica superen els valors màxims recomanats i poden arribar a l’interior de les cases a 90 decibels durant el dia i a 60 a la nit, quan el soroll és menys estrident però més continuat. “Mai no se sap quan començarà ni quan acabarà; es pot produir qualsevol dia de la setmana, diversos cops al dia i tant pot durar 15 com 30 o 40 minuts; és totalment aleatori”, expliquen. De fet, les molèsties fa anys que duren i és sobretot a l’estiu, quan es tenen portes i finestres obertes, quan l'activitat és més molesta.

Els veïns han demanat a l’Ajuntament que faci un mesurament rigorós d’aquests pics de soroll i intervingui si se superen els límits legals permesos. “No volem cap conflicte amb ningú, només poder dormir i descansar”, diuen els veïns.

Des de l’àrea de Dinamització Econòmica, Mercats, Comerç i Activitats s’han compromès a fer els mesuraments tècnics necessaris, des de l'interior de les cases, per detectar l’origen i la intensitat del soroll. “Un cop tinguem els resultats, que valida una empresa especialitzada, veurem si cal requerir a l’empresa del polígon que hi posi solució”, apunta la regidora Sònia Tena.

Edicions locals