La Unitat de Pneumologia crea una consulta específica per a les seqüeles postCovid

L'Hospital ha contactat el centenar de malalts greus que va tractar per fer proves de seguiment

Societat

Equip de la Unitat de Pneumologia de l'Hospital de Granollers
Equip de la Unitat de Pneumologia de l'Hospital de Granollers | Hospital de Granollers

La Unitat de Pneumologia de l'Hospital General de Granollers ha engegat una consulta específica per fer seguiment de les persones que han passat la Covid-19 i que poden arrossegar encara alguna seqüela. "Vam veure que alguns pacients que ja tenien l'alta encara notaven cert ofec quan feien activitat física o debilitat muscular, o ambdós símptomes", descriu el cap d'àrea, el doctor Enric Barbeta. A més, alguns pacients han passat "pneumònies greus, esgarrifoses", assegura l'especialista, que han posat sobre la taula la necessitat de fer seguiment als pacients greus de la Covid-19.

Així, l'Hospital ha començat a trucar el centenar de persones que van haver de ser intubats o ingressats a crítics i semicrítics per fer seguiment del seu estat un cop rebuda l'alta. La setmana passada alguns ja van sotmetre's a la sèrie de proves que se'ls fa en un mateix dia –una radiografia de tòrax, una gasometria arterial, la prova de la marxa de 6 minuts –per detectar si baixa l'oxigen– i una valoració per part d'un fisioterapeuta respiratori–. L'Hospital, veient l'evolució a Itàlia i a altres hospitals més grans, vol estar preparat pel petit percentatge de malalts que desenvolupen una fibrosi pulmonar, per al tractament de la qual ja s'han demanat permisos per fer assajos clínics. "La majoria de seqüeles es van resolent i només alguns necessiten tractament amb corticoides", explica Barbeta, qui assegura que la majoria, "afortunadament, no tenen seqüeles a llarg termini". "Independentment dels criteris objectius, hi ha molts pacients espantats", relata el metge, qui fa una crida a la calma.   

Controls als CAP

De fet, la majoria de les persones que han tingut la Covid-19 no necessitaran passar per aquesta consulta. Els infectats del Sars-CoV-2 que no han necessitat ingrés poden fer el seguiment amb el metge de capçalera, com també els que han estat ingressats a l'Hospital amb una pneumònia, però no a la unitat de crítics. En aquest cas, el CAP fa una radiografia de tòrax i només en cas que s'hi veiés algun problema es derivaria a l'Hospital.

Edicions locals