La Setmana sense Fum alerta també del perill de les cigarretes electròniques i la xixa

L'Hospital de Granollers alerta que aquests aparells són igual de nocius o més que el tabac convencional

Societat

En el marc de la 21a Setmana Sense Fum que se celebra del 25 al 31 de maig per sensibilitzar sobre els perjudicis que el tabac té en la salut, s'ha fet una enquesta per estudiar l'evolució del consum i l'opinió sobre qüestions lligades al tabaquisme, com ara la influència en la Covid-19. Tot i que l'informe es farà públic a finals de mes, enguany la campanya alerta del perill de les cigarretes electròniques i la xixa, per exemple.

Segons dades de Salut, el tabac continua matant 10.000 persones cada any a Catalunya. És per això que el Comitè Organitzador de la Setmana Sense Fum, integrat per una trentena d'entitats, organismes i col·legis professionals relacionats amb la salut, impulsa de nou la campanya, a la qual s'adhereix cada any l'Hospital de Granollers.

En aquesta ocasió,  el lema escollit, Desconnecta de la cigarreta, endolla't a la vida, s'adreça a la gent jove i a prevenir-ne la iniciació al tabac, sobretot, incidint en altres maneres de fumar com poden ser les cigarretes electròniques, la catximba o xixa, les cigarretes fetes a mà, etc. La frase s'ha escollit a partir d'un concurs obert als estudiants de Comunicació de les universitats catalanes.

En aquesta ocasió,  el lema escollit, Desconnecta de la cigarreta, endolla't a la vida, s'adreça a la gent jove i a prevenir-ne la iniciació al tabac. De fet, a partir d'avui la UE ha prohibit la venda de tabac mentolat "perquè té un gust menys desagradable i era una manera d'enganxar fumadors joves". La campanya també incideix en altres maneres de fumar com poden ser les cigarretes electròniques i la catximba o xixa. De fet, el doctor Barbeta ha explicat que "qualsevol mecanisme pel qual es cremin productes orgànics, que porten quitrà, està vinculat al càncer de pulmó", que, fins i tot, pot ser més greu si es fuma vaporitzat perquè el fum entre més endins dels alvèols. L'especialista, a més, explica com ja s'han publicat nombrosos articles a revistes mèdiques de prestigi que descriuen malalties molt greus vinculades a les cigarretes electròniques que, a més, vaporitza productes diferents, que sovint "no sabem què és".

La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). Amb l’objectiu d’involucrar diversos àmbits en una iniciativa comuna i unificar un mateix missatge, darrerament s'hi han sumat la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables; els Col·legis de Catalunya de metges, d’infermeria, de farmacèutics, de pedagogs i de psicologia; les Societats Científiques de Catalunya, de medicina familiar i comunitària, d'infermeria familiar i comunitària, de llevadores i de salut laboral; la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac; la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i les Diputacions; l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials; l’Agència de Salut Pública de Barcelona; l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Federació d’Entitats contra el Càncer de Catalunya i l’organització no governamental No más colillas en el suelo.

Edicions locals