L'Hospital de Granollers acull 140 dermatòlegs d'arreu del país

La jornada ha servit per exposar els darrers avenços en el tractament de la dermatitis atòpica

Societat

Inauguració de la jornada amb Mònica Botta, directora mèdica de l’Hospital de Granollers; Isabel Bielsa, presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia; Alba Barnusell, primera tinenta d'Alcaldia; Ramon Pujol, president d'AEDV, i Antonio Guilabert, ca
Inauguració de la jornada amb Mònica Botta, directora mèdica de l’Hospital de Granollers; Isabel Bielsa, presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia; Alba Barnusell, primera tinenta d'Alcaldia; Ramon Pujol, president d'AEDV, i Antonio Guilabert, ca | Hospital de Granollers

L'Hospital de Granollers va reunir divendres 140 professionals de centres hospitalaris d'arreu del país en la 14a Jornada de la Dermatologia Catalana, impulsada per la Societat Catalana de Dermatologia (SCD), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, juntament amb la Secció Catalana de l'AEDV (Academia Española de Dermatología y Venereología) i el Servei de Dermatologia de l’Hospital General de Granollers.

Entre altres temes, s'hi ha tractat la dermatitis atòpica, la malaltia crònica més prevalent a la infantesa, amb un 20% de la població afectada i un augment significatiu en els darrers anys. Els símptomes són excés de sequedat a la pell i brots amb molta picor.

Segons el doctor Lluís Santamaria, immunòleg i professor de la Universitat de Barcelona, un millor coneixement de les causes immunològiques d'aquesta malaltia ha permès el desenvolupament de nous fàrmacs biològics. Dirigits a dianes immunològiques especifiques, permetran el control d'aquesta sense els efectes secundaris dels fàrmacs immunosupressors. Tot i que la incidència en adults és inferior respecte als infants, Santamaria confirma que s'ha observat, en els darrers anys, un augment significatiu en la població adulta, de major gravetat i amb una important afectació de la qualitat de vida dels pacients.

Cooperació internacional

La cooperació internacional en dermatologia també ha tingut un important paper en la jornada. La doctora Mònica Botta, directora mèdica de l'Hospital General de Granollers i vocal de Cooperació Internacional del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), ha dibuixat un marc conceptual de cooperació internacional i salut global. Botta ha explicat la seva experiència en l'àmbit de la cooperació en zones de conflicte, així com el seu paper al COMB, en el qual es promociona la professió mèdica des de la visió del desenvolupament, formació, recerca i l'impacte global de la salut.

D'altra banda, i seguint dins la línia de la salut dermatològica global, el doctor Oriol Mitjà, cap de la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual de l'Hospital Germans Trias i Pujol i Premi Princesa de Girona 2013, ha incidit en la importància de la investigació en les anomenades "dermatosis oblidades", que afecten uns 1.000 milions de persones en 149 països d'àrees tropicals o subtropicals. Es tracta de malalties cutànies mutilats que afecten individus amb pocs recursos en entorns de pobresa, que mai milloraran perquè les conseqüències de la mateixa malaltia limiten les capacitats físiques de qui la pateix, produint rebuig social. Algunes d'aquestes "dermatosis oblidades" són la lepra, la leishmaniosi, l'úlcera de Buruli o el pian. Sobre aquesta darrera malaltia, Mitjà va explicar el seu lideratge en els programes d'erradicació massiva en comunitats d'alt risc mitjançant la utilització d'una única dosi d'azitromicina, antibiòtic de fàcil accés en països desenvolupats com el nostre.

Per acabar, la doctora Isabel Bielsa, presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia (SCD), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha valorat molt positivament la tasca investigadora d'aquesta jornada, en què la dermatitis atòpica i la cooperació internacional reflecteixen la tendència actual de la dermatologia: orientar-se cap a una perspectiva de salut global. Bielsa també ha reclamat de l'administració un augment dels professionals d'aquesta especialitat.

Edicions locals