L'Ajuntament requereix a Befesa que restitueixi l'espai on s'aixeca una gran xemeneia

L'empresa, situada al polígon Pla de Llerona, ha instal·lat una nova estructura per reduir l'impacte de les emissions

Societat

Befesa ha instal·lat una nova estructura per reduir l'impacte de les emissions
Befesa ha instal·lat una nova estructura per reduir l'impacte de les emissions

L’Ajuntament de les Franqueses ha requerit a l’empresa Befesa Aluminio, situada al polígon industrial Pla de Llerona, la restitució de l’espai on, des de fa uns mesos, s’alça una xemeneia de grans dimensions que, suposadament, ha de ser més efectiva a l'hora d'evitar l'emissió de contaminants a l’atmosfera.

Segons han confirmat fonts municipals, l’empresa va aixecar una infraestructura per filtrar les emissions a l’atmosfera en un espai que no permetia la construcció de cap estructura, motiu pel qual l’Ajuntament ja va precintar l’activitat a l’estiu i ara requereix la restitució de l’espai. “És una qüestió estrictament urbanística, de si es pot o no aixecar una infraestructura en un lloc on no està permès”, explica el regidor d’Urbanisme, Jordi Ganduxé.

Des de l'oposició, Imma Ortega (IEC) qüestiona que la solució sigui paralitzar l'obra, "perquè la via urbanística és molt lenta, i potser caldria deixar que es posés en marxa el filtre, perquè ens hi juguem l'aire que respirem, i després multar l'empresa per haver incomplert la normativa". L'empresa, per la seva banda, no ha volgut fer declaracions sobre el cas.

Una empresa contaminant

La nova estructura havia de millorar el filtratge de partícules que s'emeten a l'atmosfera fruit de l'activitat empresarial, sobretot després que una inspecció del Departament de Territori i Sostenibilitat, l'any passat, detectés que l'empresa incomplia diverses condicions fixades en les autoritzacions ambientals de la Generalitat, com les emissions a l’aire, aigua, residus, sòls, sorolls i vibracions, contaminació lumínica, etc.

Befesa Aluminio –del mateix grup empresarial Ditecsa, l'empresa que dimecres va cremar a Montornès– és una foneria que transforma escòries d'alumini i ferralla en lingots, i és també una de les empreses que més malestar genera entre els veïns de les Franqueses, tant per les emissions ambientals i les fortes pudors que genera la seva activitat com pels sorolls que emet les 24 hores del dia.

Les queixes s’han tractat periòdicament tant al Consell de Poble de Llerona com al ple municipal, i fins i tot el consistori ha traslladat els últims tres anys més d’una dotzena de queixes formals dels veïns a la Generalitat, l'organisme competent en matèria d'inspecció d'activitats i medi ambient.

Incompliment d'inspeccions

Befesa és una de les empreses amb incidència ambiental potencialment elevada al municipi que els últims anys –2014, 2015, 2017 i 2018– no ha superat els controls mínims en contaminació atmosfèrica en les inspeccions ambientals de la Generalitat.

En aquest sentit, per exemple, el febrer de 2016 la Generalitat va sancionar l’empresa amb una multa de 20.001 euros per haver superat, en una inspecció de finals de 2014, valors que es consideraven contaminants, i posteriorment també li ha requerit adequar la seva autorització ambiental a la realitat de l’activitat per resoldre alguns incompliments administratius.

Malgrat aquests episodis detectats en algunes inspeccions ambientals, en altres ocasions també s'ha analitzat la qualitat de l'aire al voltant de l'empresa i s’ha determinat que les seves emissions es compleixen adequadament.

Edicions locals