Un documental recollirà la memòria de la gent gran sobre la Germandat de Corró d'Amunt

L'Associació de Veïns vol preservar la memòria viva del poble amb entrevistes als veïns més grans

Societat

Imatge del 1994 de la festa anual de la Germandat, a la sortida del ball
Imatge del 1994 de la festa anual de la Germandat, a la sortida del ball

Una de les novetats de la festa major de Corró d’Amunt d’enguany va ser una exposició de retrats de les dotze persones més grans del poble com a homenatge a la vellesa i a tota una generació. Els retrats estaven fets pels alumnes de fotografia i creació del Taller d’Arquitectura i Arts Plàstiques de les Franqueses, i durant tot el cap de setmana de festa major van exposar-se, amb el títol Empremtes, a la sala petita de les Antigues Escoles.

Aquesta experiència amb els veïns més grans de poble, que van passar per una sessió fotogràfica carregada d'anècdotes, va animar la comissió organitzadora a fer un pas més i recuperar part de la memòria històrica de Corró d’Amunt a partir dels testimonis d’aquestes persones, sobretot en relació amb l’antiga Germandat de Corró d’Amunt, de la qual enguany se celebren 100 anys.

Per fer-ho, les impulsores volen editar un documental, d’una hora de durada, amb entrevistes a les persones més grans del poble en què es recullin els seus records sobre aquesta entitat d'ajut col·lectiu.

"Tenim pensat fer tres o quatre rodatges amb els veïns més grans de Corró d’Amunt perquè ens expliquin els seus records i complementar el seu testimoni amb documentació i retalls de premsa de l'època", explica Rosa Boté, impulsora del projecte. Per acabar-lo de desenvolupar, però, la comissió organitzadora està pendent de trobar finançament o patrocinis que permetin tirar-ho endavant.

La festa anual, diumenge

El primer acte de la celebració del centenari serà diumenge amb una missa i cant dels goigs a l’església de Sant Mamet (12.30 h), una arrossada de germanor a les Antigues Escoles (14 h) i un concert especial del centenari amb les corals de Corró d’Amunt i Esemble Aeda (17 h), a més d’altres sorpreses. Les inscripcions –13 euros per als adults i 10 per als menors d’11 anys– es poden fer fins divendres a veinscorro@gmail.com.

Entitat d'ajuda als veïns

Que es tingui constància, l’antiga Germandat de Corró d’Amunt es va fundar el desembre de 1919 com una entitat d’ajut entre veïns, igual com hi havia en altres pobles de l'entorn, com l'Ametlla i Parets del Vallès.

En cas que algú de la casa es posés malalt, la junta de la Germandat designava qui havia d’anar a ajudar la família per tal de tirar endavant amb les feines del camp i les pròpies de pagès.

També s’ajudava els germans a fer la vetlla dels malalts moribunds, i s'actuava solidàriament en cas de decés. Només podien ser germans els homes del poble, que els primers anys pagaven una quota de dues pessetes per formar-ne part.

Més enllà de la tasca habitual de la Germandat, l'entitat celebrava cada any una festa el primer cap de setmana d’octubre en honor als seus patrons, Sant Cosme i Sant Damià, una celebració que durant anys va ser tant o més important que la mateixa festa major. “Era un dia important per a tothom a Corró d’Amunt. De bon matí es feia missa d’ofici i seguidament la dansa dels germans, on podien assistir tant homes com dones”, explica Rosa Boté, impulsora de la iniciativa. “A la tarda se seguia amb el rosari i la processó, i acabava amb els balls de tarda i de nit amb orquestres de ressò”.

La Germandat a Corró d’Amunt va durar aproximadament uns 50 anys, fins al 1969 –tret d'un parèntesi de quatre anys coincidint amb la Guerra Civil–, quan va entrar en vigor la Seguretat Social. Des d’aleshores, els veïns han continuat fent una trobada anual oberta a tothom en commemoració d’aquells anys.

Edicions locals