Les Franqueses declararà l'emergència climàtica al municipi

Una moció d'IEC i Sal-CUP insta a assumir compromisos reals i vinculants per reduir l'impacte de l'efecte hivernacle

Societat, Política

Les Franqueses declararà l'emergència climàtica al municipi
Les Franqueses declararà l'emergència climàtica al municipi

La junta de portaveus va aprovar, la setmana passada, la declaració d’emergència climàtica al municipi i la presa de mesures urgents per fer-hi front. L’acord, que haurà de ser ratificat pel ple municipal de dijous, assenyala que “l’Ajuntament, d’acord amb les evidències científiques a bastament demostrades, declara a la ciutadania que ens trobem en una situació d’emergència climàtica i ambiental global, sense precedents en la història de la humanitat i que, d’acord amb aquest diagnòstic, reduir les emissions d’efecte hivernacle ha de ser una prioritat immediata durant aquest mandat”.

Per això el text insta el consistori a assumir “compromisos polítics reals i vinculants, actualitzant i integrant totes les polítiques, fent revisions públiques anuals i les actualitzacions que es derivin del Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’energia i el clima amb la consegüent assignació de recursos”.

També repensar i fer marxa enrere, si escau, en les polítiques i projectes inconsistents i contradictoris amb aquesta emergència climàtica i ambiental, i substituir-los per projectes que estimulin la resiliència de la ciutadania i la ciutat enfront dels reptes ambientals plantejats.

Finalment, la moció també reclama la creació d’un consell ciutadà –format per experts en salut, medi ambient, mobilitat, educació i energia, i col·lectius implicats en el sector mediambiental del municipi– com a mecanisme de participació, proposta i control, de caràcter vinculant, amb competències en matèria de vigilància, seguiment i control de les mesures adoptades i per abordar les qüestions socials i els conflictes d’interessos relacionats amb qüestions mediambientals.

La declaració d’emergència climàtica i la presa de mesures urgents per fer-hi front es produirà arran d’una moció presentada conjuntament pels grups municipals d’Imagina Esquerra en Comú (IEC) i Sal-CUP. D'altra banda, una desena d'entitats de Granollers convoquen accions en el marc de la vaga mundial pel clima que se celebra arreu del món divendres.

Sistemes d'energia solar

La Sal-CUP també ha presentat una altra moció, en aquest cas rebutjada per la junta de portaveus per defecte de forma, que proposa beneficis fiscals per a les persones i empreses que, sense estar-hi obligades, instal·lin sistemes d'energia solar en els seus edificis, per incentivar la població a fer la transició energètica. “Considerem que l'administració, en tots els nivells, ha de posar-se a treballar per establir mesures encaminades a l'objectiu d'emissions zero en gasos d'efecte hivernacle l'any 2050”, asseguren des del grup municipal.

Edicions locals