Els Encendraires celebren els 25 anys amb el correfoc i la crema de l'Ajuntament

La colla de diables estrenarà durant la festa samarretes commemoratives fetes per a l'ocasió

Cultura

El correfoc infantil serà divendres a les 21 h a la Rambla
El correfoc infantil serà divendres a les 21 h a la Rambla

L'any 1994 un grup de nois i noies del casal jove municipal de Bellavista va gestar la idea de crear un grup de diables. Aquesta és la llavor de la colla Els Encendraires, que aprofitaran la festa major de Corró d'Avall per commemorar els seus 25 anys d'història.

"Volem fer una crema de l'Ajuntament especial, que recordi l'efemèride, per la qual cosa hi apareixerà un 25", explica Jona López, de la colla de diables, que també incorporà alguna sorpresa al correfoc adult previ de dissabte, on cremaran més de 700 carretilles.

Les activitats dels Encendraires començaran, però, avui, dijous amb el Despertar del foc, i continuaran divendres amb el correfoc infantil i la cercavila cabrona, en honor al Cabró, la bèstia d'honor de la colla des de 2005.

Durant aquest any, El Encendraires també volen fer altres actes d'aniversari. De moment, durant la festa estrenaran les samarretes commemoratives fetes per a l'ocasió. Els pròxims mesos es plantegen publicar un llibre sobre la seva història i fer una exposició dels 25 anys.

Durant aquest quart de segle de pólvora, el Jona recorda com persones com el Pepe Algar, el David i l'Ismael Cañas i la Merche Toro han estat clares impulsores i membres actius de l'entitat. Els diables franquesins, de fet, es van  constituir formalment el 1996 amb l'ajuda de colles de l'entorn.

La seva primera bèstia de foc va ser el Closques, que anys més tard desapareixia d'un magatzem de la brigada municipal. Aquestes són algunes anècdotes de la trajectòria d'aquesta entitat que vincula unes 200 persones.

Gegants i gegantons

L'Associació Gegants de les Franqueses també farceix d'activitat el cap de setmana. Dissabte a la tarda concentraran gegantons d'arreu a la setena trobada.

Diumenge serà el torn dels grans, amb la quarta trobada de gegants a la plaça Joan Sanpera i la cercavila fins a la plaça de Can Font, on els Sardanistes Franquesins faran també la tradicional ballada de sardanes, amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

El colofó a les festes populars arribarà a les 20.30 h amb el genuí Ball de l'Espolsada.

 

Edicions locals