Salvador Cardús: 'L'independentisme ha de recuperar la veu i la iniciativa'

El sociòleg i doctor en Economia va ser l'encarregat de pronunciar la conferència de l'Onze de Setembre a les Franqueses

Societat, Política

Cardús, en un moment de la conferència I Foto: Xavier Solanas
Cardús, en un moment de la conferència I Foto: Xavier Solanas

El primer acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a les Franqueses va ser una conferència a la sala de plens de l'Ajuntament del sociòleg Salvador Cardús, qui va reflexionar sobre la situació política que viu el país. Aquestes conferències amb motiu de l'Onze de Setembre se celebren al municipi des de 1997. Els actes institucionals van seguir al passeig Tagamanent.

'Per no perdre l'esperança'

"L'1 d'octubre de 2017 vam viure un bany de realitat; vam tenir una patacada, perquè l'Estat va aplicar la repressió amb contundència". Això explica, segons Cardús, com els últims dos anys les esperances de l'independentisme han decaigut i li han fet perdre la iniciativa.

"Vivim una gravíssima repressió política per part de l'Estat, de vegades banalitzada, que als independentistes ens ha desconcertat; però això no ens ha de fer perdre l'esperança", deia Cardús, qui definia esperança com "la força motriu que ens porta a confiar en el futur".

Segons analitzava el sociòleg, bona part de la societat catalana té una esperança col·lectiva i compartida des de fa molt de temps, que és la de decidir lliurement el seu futur, i en aquest sentit recordava que "fins ara no hem tingut oportunitat de comptar-nos sense amenaces, repressions, coaccions i de manera lliure".

I afegia: "L'esperança és una virtut que demana esforç i que porta tensió, i que alhora implica riscos". Per això feia una crida a confiar en la capacitat de la societat catalana, un poble "cívic, associatiu, no identitari", de fer propostes de futur, prosperitat i benestar.

"Cal recuperar la veu i la iniciativa, no anar a remolc ni estar pendents de respondre les agressions de l'Estat", al qual recriminava la regressió democràtica, la negació sistemàtica de Catalunya com a nació i el no reconeixement de la pluralitat.

D'altra banda, Cardús també va fer autocrítica del procés independentista, "una experiència que ens ha de servir de cara al futur". Entre d'altres, apuntava la necessitat de ser més emocionals, de no ser antiespanyols i d'incloure més sensibilitats en el procés.

També indicava que "cal obrir la perspectiva i adonar-nos que la crisi de democràcia i de partits que vivim aquí també passa arreu del món; la nostra és una expressió local d'un gran problema global", concloïa.

Edicions locals