Alerta per intenses pluges al litoral i el prelitoral central

Es demana extremar les precaucions a la carretera i a l'entorn de rius i rieres

Societat

Alerta per intenses pluges al litoral i el prelitoral central
Alerta per intenses pluges al litoral i el prelitoral central

Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya Inuncat per la previsió de pluges que poden ser intenses a partir d’aquesta tarda i vespre i tot demà, i que afectaran sobretot el litoral i prelitoral.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu la possibilitat de superar el llindar de 20 l/m² en 30 minuts a partir d’aquesta tarda i vespre especialment a les comarques de tot el litoral i prelitoral, amb acumulacions d'aigua de fins a 100 l/m² en poques hores. De matinada, les pluges afectaran amb més intensitat les comarques del litoral de Barcelona i Girona (Barcelonès, Maresme i Selva) i la resta de la meitat est de Catalunya amb menor afectació.

Durant el dimarts, la previsió és de pluja també intensa a molts punts del litoral i prelitoral al matí, i també a partir del migdia a la Catalunya Central i comarques de Tarragona i l’Empordà.

Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa o pedra. A més, no es descarta que es produeixi algun fenomen de temps sever, sobretot de matinada i al migdia de dimarts.

El Servei Meteorològic de Catalunya també preveu per demà fort onatge a tot el litoral català, sobretot a la tarda al Baix Llobregat i Barcelonès, amb onades de més de 2,5 metres i mar de fons de l’est. L’onatge es combinarà també amb fort vent sobretot a la façana litoral i prelitoral central.

Precaucions

Per tot plegat Protecció Civil recomana informar-se de la situació meteorològica i les possibles afectacions viàries abans de sortir de casa; extremar les precaucions entorn de rius i rieres perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa; no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.

També no deixar els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs; evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric; extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius i mantenir la prudència a les zones afectades pel fort onatge, allunyant-se d’espigons i esculleres.

Edicions locals