Els documentals sobre la Guerra Civil i el bombardeig, aquest divendres a Marata

Durant aquest any s'han dut a terme diverses activitats per commemorar el 80è aniversari del bombardeig a les Franqueses

Societat

Imatge d'arxiu del camp d'aviació de Rosanes
Imatge d'arxiu del camp d'aviació de Rosanes

Els dos documentals que l'Ajuntament de les Franqueses va produir amb motiu de la commemoració del 80è aniversari del bombardeig es podran veure aquest divendres (21 h) al Centre Cultural de Marata. Es tracta dels documentals Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses i Un patrimoni de la història. El camp d'aviació de Rosanes.

El primer documental, d'uns 40 minuts, recull el relat de testimonis i historiadors tant del bombardeig de les Franqueses, Granollers i Gernika, al País Basc, com de la postguerra o el moviment de refugiats; mentre que el segon, també d'uns 40 minuts, aborda la importància estratègica que va tenir el camp d’aviació de Rosanes, a Llerona, en el conflicte bèl·lic, no només al voltant de les Franqueses sinó també per organitzar la resistència de Barcelona.

La programació de la commemoració del 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses va començar el 24 de gener –coincidint amb el dia en què les bombes van matar tres veïns del municipi el 1939–, amb un acte institucional en què es va inaugurar un monòlit en memòria de les víctimes de la Guerra Civil, de l’exili i de la repressió franquista. L’obra de l’escultor Jordi Barbany està situada a la plaça de l’Ajuntament, on també hi ha un plançó de l’arbre de Gernika com a símbol del compromís de les Franqueses en el camí de la pau i la llibertat.

També s’han dut a terme conferències amb l’historiador Joan Garriga i s’han recuperat les visites al refugi de Can Sorgues. A més, aquest treball de recuperació de la memòria històrica ha permès reconstruir part d’aquesta època amb nova documentació i dades que es desconeixien fins ara. El 14 de juny es va fer l’acte de cloenda del programa d’actes de commemoració de l’aniversari amb un concert del cantautor Cesk Freixas a la plaça de l'Ajuntament.

Edicions locals