Formació per a joves tutelats al Restaurant DO de Granollers

L'establiment acull cada any entre 60 i 70 joves amb problemes d'integració, el 90% dels qual troben feina en acabar el curs

Economia

Joves tutelats en un curs de cuina al Restaurant DO al juliol
Joves tutelats en un curs de cuina al Restaurant DO al juliol

El Restaurant DO de Granollers, situat al passeig de la Muntanya, va acabar fa poques setmanes un dels cursos que habitualment imparteix per a nois i noies estrangers tutelats per la Generalitat, una formació que per a molts d’aquests joves suposa el seu primer contacte amb el món laboral.

“Sobretot treballem aspectes com la puntualitat, la neteja i nocions bàsiques perquè se sàpiguen desenvolupar en un lloc de treball, perquè aprenguin a tenir una rutina”, explica David Vázquez, propietari del restaurant i president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental. "No els ensenyem a cuinar, sinó la dinàmica d'una cuina, com funciona l'ofici i els ajudem a ser organitzats".

De fet, el restaurant fa vuit anys que imparteix aquest tipus de cursos, d’entre 100 i 200 hores, tant per a menors tutelats com per a joves amb situacions complexes, nois i noies menors d'edat que no s'han tret l'ESO i altres d'entre 17 i 25 anys que procedeixen de centres de menors, com el de Quatre Camins, on també imparteix formació en conveni amb diverses entitats socials.

Cada any passen pel DO entre 60 i 70 alumnes, també procedents de programes de transició al treball o de segona oportunitat, que hi fan estades d’entre un i tres mesos. “Són joves que han fracassat en els estudis tradicionals, de manera que la formació que els fem al restaurant no pot ser tradicional, sinó que s’ha de basar en l’experiència”, diu Vázquez. I afegeix: “Has de tenir un caràcter especial amb ells perquè hi ha situacions complicades, però l’experiència és molt bona tant per a nosaltres com per a ells, que se senten útils i integrats en la societat”.

Pel que fa als mena, els joves estrangers tutelats per la Generalitat, Vázquez explica que molts d’aquests joves tenen problemes familiars, no tenen els pares aquí, i alguns, fins i tot presenten problemes d'addiccions. En aquest cas ja fa dos anys que el Restaurant DO imparteix cursos amb aquest col·lectiu, joves que potser han viscut al carrer o que han vingut amb pastera des del Marroc. “Aquests nois necessiten oportunitats per reconvertir-se; són massa joves per donar-los per perduts”, diu Vázquez, qui assegura que la participació en aquests cursos "és una manera d'ordenar la seva vida".

De fet, el 90% dels nois que participen en aquests cursos acaben trobant feina en poc temps, sobretot gràcies a les pràctiques que fan en algun dels 300 restaurants adherits al gremi que hi ha a la comarca. “El problema és que molts d’aquests joves no tenen papers, i això els limita a l’hora d’accedir al mercat de treball regulat”. “Cal que fora dels cursos tinguin més suport i més acompanyament”, diu Vázquez.

Edicions locals