Granollers, les Franqueses i Canovelles gestionaran la recuperació del Congost

Els tres municipis signen un conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per intervenir al riu

Societat

Els alcaldes de les Franqueses, Granollers i Canovelles i el director de l'ACA, dimecres, a la llera del Congost
Els alcaldes de les Franqueses, Granollers i Canovelles i el director de l'ACA, dimecres, a la llera del Congost

Controlar la proliferació d’espècies invasores, crear refugis de fauna, recuperar un paisatge fluvial més naturalitzat, conservar les zones de bosquines, gestionar la vegetació de ribera per reduir els riscos d’inundabilitat, plantar espècies de ribera pròpies de la conca del Besòs o controlar les poblacions de senglars a la llera fluvial són algunes de les actuacions previstes per als pròxims dos anys a l’entorn del Congost.

“Hi ha actuacions importants, com eliminar les estructures transversals en desús –com les rescloses, que tenen un fort impacte en la connectivitat del riu– o fer meandres que permetin el creixement de vegetació de ribera a la llera del riu, cosa que alhora afavoreix l’extensió de la fauna”, detallava aquest dimecres el regidor de Medi Ambient de Granollers, Albert Camps, en la presentació del conveni de custòdia fluvial que comparteixen els ajuntaments de Granollers, les Franqueses i Canovelles amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i que implica els tres municipis en la gestió fluvial del riu.

L’objectiu del conveni és garantir la protecció i el desenvolupament de l’ecosistema aquàtic del riu Congost i executar des dels municipis, seguint uns mateixos criteris i de manera coordinada, les accions de conservació fluvial del projecte Life Alnus de recuperació de vernedes. L’àmbit d’actuació seran les 106 hectàrees de domini públic hidràulic que travessen els tres municipis, des de la depuradora de la Garriga fins a la confluència amb el riu Mogent.

El conveni preveu que els ajuntaments detallin el seu pla d’acció i que l’executin amb el suport tècnic i econòmic de l’ACA. “El riu no coneix límits administratius, i per això és important que treballem tots junts en xarxa”, deia Camps.

“Fins ara podíem actuar fora del riu, al voltant, i ara també podrem fer-ho a dins”, assenyalava l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé.

“Fa anys aquest riu era una claveguera, i els últims anys s’ha treballat molt bé per tenir un riu net, viu i recuperat”. L’alcalde de les Franqueses posava com a exemple l’entorn del Falgar i la Verneda, “un espai natural recuperat a la llera del riu perquè la gent en pugui gaudir”.

Josep Mayoral, per la seva banda, assegurava que “una de les millores més importants de la ciutat dels últims 40 anys ha estat la recuperació natural del Congost”, i en aquest sentit apostava per “posar-hi recursos, teixir aliances i buscar horitzons a Europa” per seguir millorant l’entorn fluvial.

Emilio Cordero, alcalde de Canovelles, destacava al seu torn la necessitat de “reeducar els joves perquè prenguin consciència de la importància dels espais naturals”, i seguint el fil Mayoral concloïa que “el futur passa pel respecte al medi ambient i els entorns fluvials”.

Inversió als entorns fluvials

Finalment, Lluís Ridao, director de l’ACA, recordava que “amb el cànon de l’aigua s’ha pogut finançar l’explotació de les depuradores i el sanejament dels rius”, fins al punt que avui el Congost ha recuperat la presència de peixos i llúdrigues i és valorat per la seva qualitat i biodiversitat.

A més de les actuacions previstes en el pla d’acció i el conveni de custòdia fluvial, l’ACA potenciarà la difusió de les mesures i l’educació ambiental a través de diverses activitats, promocionarà seguiments científics i impulsarà la ciència ciutadana vinculada al riu, entre d’altres.

D’altra banda, tot i que el conveni té una durada prevista de dos anys, l’objectiu és que pugui tenir continuïtat i que s’hi afegeixin altres ajuntaments de la conca.

Edicions locals