El Maratafolk arriba a la majoria d'edat amb Eròtic-Giust i Joan Garriga & Galàctic Mariatxis

El festival, juntament amb l'estrena del grup de teatre del Centre Cultural, encetarà la festa major de Marata

Cultura

El Maratafolk arriba a la majoria d'edat amb Eròtic-Giust i Joan Garriga & Galàctic Mariatxis
El Maratafolk arriba a la majoria d'edat amb Eròtic-Giust i Joan Garriga & Galàctic Mariatxis

El Maratafolk arriba enguany a la seva majoria d'edat amb els directes d’Eròtic-Giust i el garriguenc Joan Garriga & Galàctic Mariatxis. Juntament amb l'habitual estrena del grup de teatre del Centre Cultural de Marata, el festival musical inaugurarà la festa major del poble, que aplegarà el gruix d'actes el següent cap de setmana.

Aquest dissabte, doncs, la plaça de Marata acollirà, a partir de les 20 h, l’actuació d’Eròtic-Giust, un espectacle musicat que engloba arts escèniques, poesia i prosa. Damunt de l’escenari hi haurà vuit músics–Miguel Gómez (veu), Quim Boix (flabiol i tamborí), Magalí Sala (violí), Ivó Jordà (gralla i tarota), Marçal Ramon (acordió diatònic), Francina Mercadal (trombó), Iu Boixader (contrabaix) i Pere Olivé (percussió)–, que donaran veu a un univers eròtic particular.

Aquesta proposta explora la composició musical i escènica a partir de dos conceptes: la lletra explícita dels seus versos i l’estructura rítmica de les seves cançons, el giusto-sil·làbic, una alternança de només dos tipus de valor rítmic (curt i llarg) generada únicament per les característiques formals del text (versos heptasíl·labs com els que trobem a moltes peces de tradició oral).

Els textos són obra de lletristes i poetes de reconeguda vàlua com Jaume Ayats, Miquel Desclot, Pep Albanell, i els vallesans Jaume Arnella i Assumpta Margenat, entre d’altres, que van acceptar el repte de vestir les melodies. 

'Nocturns de vetlla i revetlla'

A mitjanit, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis, un grup de rúmbia vallesana –barreja de cúmbia i rumba– amb un nou repertori del garriguenc Joan Garriga (exDusminguet, La Troba Kung Fú), que també farà reviure amb versions temes d'anteriors formacions i d’altres del cançoner de taverna i ball de plaça. A la formació hi ha bateria (Francisco Batista Clota Rambo), baix elèctric (Marià Roch), i guitarra i acordió diatònic (Joan Garriga). Tots ells havien coincidit a La Troba Kung Fú.

La idea de Galàctic Mariatxis arrenca després d’una gira per petits locals la primavera del 2017 i algun festival a l’estranger. El 2018 comencen a gravar cançons noves i a tocar-les en directe durant l'any, en què combinaran l’activitat del grup amb els espectacles teatrals Bodas de Sangre de Federico García Lorca i La bona persona de Sezuan de Bertold Brecht. Aquest 2019, Joan Garriga i el Mariatxi galàctic publica Nocturns de vetlla i revetlla (Fina Estampa, 2019).

Com sempre, entre una actuació i l’altra, hi haurà botifarrada popular, a les 22 h.
L'organització ha destacat també que enguany el certamen ha estrenat un compte d'Instagram –@Maratafolk– perquè l'edició d'enguany quedi immortalitzada en imatges compartides.

Dues sessions de teatre

El grup de teatre del Centre Cultural de Marata serà l'altre protagonista del primer cap de setmana de festa major. Novament sota la direcció de Josep M. Farnés, els actors han preparat l'estrena de festa major, que enguany durà al Centre Cultural La importància de ser Frank, una de les dramatúrgies més conegudes d'Oscar Wilde, versionada al català per Jaume Melendres. Wilde hi va retratar amb ironia i humor la hipocresia d'una societat cada cop més conservadora i més controlada per les aparences.

Divendres (22 h) pujaran a escena els actors Gerard Resina, Josep Lloreda, Francesc Girbau, Marina Aubanell, Elisenda Viure, Clara Martínez Clavell, Maria Roig, Ramon Viure i Ferran Pericas. L'entrada és lliure amb taquilla inversa –és a dir que, un cop acabi l'obra, tothom hi podrà aportar allò que li sembli just–. Qui aquest divendres es perdi l'obra tindrà una nova oportunitat per veure-la el divendres 26.

Edicions locals