Els sous del govern queden congelats fins que es confirmi el salt als 20.000 habitants

El ple aprova les dedicacions dels regidors de govern, que augmenten un 20% respecte al mandat anterior

Política

Constitució del nou Ajuntament, al juny I Foto: Xavier Solanas / Ajuntament
Constitució del nou Ajuntament, al juny I Foto: Xavier Solanas / Ajuntament

El ple de l’Ajuntament de dijous va aprovar la dedicació i les retribucions que percebran l’alcalde i els regidors durant aquest mandat. Els primers mesos, mentre les Franqueses no sigui declarada formalment ciutat de més de 20.000 habitants –probablement l’1 de gener de 2020–, els salaris es mantindran congelats. A partir de llavors, però, els sous s’incrementaran un 10%, fins al màxim que permet la llei en municipis de més de 20.000 habitants.

A diferència del mandat anterior, 10 dels 11 regidors de l’equip de govern tindran algun tipus de dedicació fixa a l’Ajuntament, dos més que fins ara, i la majoria tindran més hores assignades, de manera que la despesa total en dedicacions pujarà un 20%.

Per justificar aquests augments, l’alcalde explicava que “les Franqueses ha crescut i ara ja és un petit transatlàntic; gestionem un pressupost d’entre 19 i 25 milions d’euros”. Davant d’això, deia, “els regidors han de dedicar-hi hores; hem de començar a funcionar com un ajuntament gran, i per això canviarem l’estructura i l’organigrama els pròxims mesos”.

El nou organigrama, que s’adaptarà a la nova categoria de ciutat, també implicarà l’augment de càrrecs de confiança, un dels quals, el cap de premsa, nomenat en el ple de dijous, va generar les crítiques de l’oposició. “Hi ha àrees que necessiten especialistes i no dependència directa del govern”, criticaven des d’Imagina Esquerra en Comú (IEC).

Dedicacions i retribucions

Amb un 100% de dedicació hi haurà l’alcalde, Francesc Colomé, amb un salari inicial brut anual de 53.065,30 euros, així com Juan Antonio Corchado (primer tinent d’alcalde; president del Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut; vicepresident del Patronat Municipal d’Esports; regidor de Cultura i de Participació i Relacions Ciutadanes) i Jordi Ganduxé (segon tinent d’alcalde; president del Consell del Poble de Corró d’Amunt i del Consell de la Pagesia i regidor d’Urbanisme, Agricultura, Medi Ambient i Pla de Barris), que mantindran una retribució bruta anual de 42.452,24 euros.

Amb un 85% de dedicació i un salari brut anual de 36.084,40 euros hi haurà Moisés Torres, regidor d’Obres, Serveis i Mobilitat; i Marina Ginestí, vicepresidenta del Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut; responsable de l’àrea de Presidència: Comunicació, Protocol i Relacions Institucionals; Processos Estratègics i regidora de Sanitat i Salut Pública.

Amb un 70% de dedicació i 29.716,56 euros bruts anuals hi haurà Joan Antoni Marín, regidor de Seguretat Ciutadana, Civisme i Convivència, mentre que amb una dedicació del 50% hi haurà la regidora de Polítiques Socials i Habitatge, Marta Sánchez; el quart tinent d’alcalde, president del Consell Escolar Municipal i regidor d’Educació, José Antonio Aguilera; i la regidora de Dinamització Econòmica, Mercats, Comerç i Activitats i de Gent Gran, Sònia Tena; tots tres amb una retribució de 21.226,12 euros bruts anuals.

Finalment, la cinquena tinenta d’alcalde i regidora de Feminisme i Igualtat; Infància i Joventut i Turisme, Marta Reche, tindrà una dedicació del 30% i un salari inicial brut anual de 12.735,67 euros.

Montse Vila, tercera tinenta d’alcalde, presidenta del Consell de Poble de Llerona i del Patronat Municipal d’Esports i regidora d’Esports, Hisenda i Règim Intern, no tindrà una dedicació fixa a l’Ajuntament i, per tant, no tindrà cap sou assignat.

Dietes actualitzades

En la sessió de dijous també es van actualitzar a l’alça les dietes per als regidors sense dedicació, tant del govern com de l’oposició. Els imports queden fixats en 150 euros per assistència als plens; 160 € per assistència a juntes de govern; 215 € per juntes de portaveus; 50 € per comissions informatives i especial de comptes; i 90 € per assistència als consells de poble, d’educació, de pagesia i als consells d’administració dels patronats d'Esports i Cultura. En aquests casos les dietes queden limitades a un màxim de 10.613 euros a l’any per regidor.

A més, pel que fa a les assignacions que rebran els grups municipals d’acord amb el nombre de regidors, Junts per les Franqueses rebrà 12.400 euros bruts anuals; el PSC 10.550; Imagina Esquerra en Comú 6.850; Ciutadans 5.000 i Sal-CUP 3.150 euros. En aquest cas, segons expliquen els socialistes, l’increment és del 100% respecte al mandat anterior.

Crítiques de l’oposició

Rafael Bernabé, portaveu d’Imagina Esquerra en Comú (IEC), assegurava que “la distribució de càrregues de treball no és equitativa a l’equip de govern, ja que hi ha regidors amb molta càrrega i poca dedicació”. També criticava que s’aprovés ara l’augment de sou que s’aplicarà quan es confirmi superada la barrera dels 20.000 habitants, probablement d’aquí a uns mesos.

Maria Forns (Sal-CUP) va afirmar que “deu persones amb dedicació a l’Ajuntament pot crear ineficiències”, i sobre l’augment salarial del 10% previst pel gener va indicar que “no està bé fixar els sous en el màxim permès per a ciutats de 20.000 a 50.000 habitants si a les Franqueses en som només 20.000”.

Tant IEC com Sal-CUP van votar en contra de les dedicacions i retribucions proposades i de la designació d’un càrrec de confiança per coordinar l’àrea de comunicació, mentre que Ciutadans va abstenir-se als dos punts. Els 11 regidors de JxLF i PSC van votar-hi a favor.

Edicions locals