L'oposició acusa el govern de JxLF i PSC de 'buidar d'atribucions el ple'

IEC, Cs i Sal-CUP consideren que la mesura resta transparència a la institució i treu capacitat de participació a l'oposició

Política

El primer ple del mandat va aprovar la delegació d'atribucions a la junta de govern local I Foto: Xavier Solanas / Ajuntament
El primer ple del mandat va aprovar la delegació d'atribucions a la junta de govern local I Foto: Xavier Solanas / Ajuntament

El ple d’aquest dijous ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern (JxLF i PSC) i els contraris de l’oposició (IEC, Cs i Sal-CUP), una proposta sobre la delegació de competències del ple a la junta de govern local, tal com ja es produïa el mandat passat.

El regidor Àngel Profitós (IEC) ha retret a l’equip de govern que aquesta delegació de competències plenàries a la junta de govern “no permet que l’oposició s’expressi”, i ha afegit que la mesura “afecta la participació i la transparència” a l’Ajuntament.

Com a exemples de competències delegades, citava la concessió de subvencions de més de 100.000 euros, la decisió sobre els preus públics municipals i la petició de préstecs que superin el 10% del pressupost municipal. “Són temes importants que s’haurien de poder debatre al ple”, reclamava Profitós.

En la mateixa línia, la regidora de Sal-CUP, Maria Forns, ha afirmat que “buidar d’atribucions el ple és símptoma de mala qualitat democràtica, perquè és al ple on radica la sobirania del municipi”; i també el portaveu de Ciutadans, Amador Doncel, ha expressat la seva oposició a restar contingut els plens.

L’alcalde, per la seva banda, ha assegurat que la delegació a la junta de govern local de determinades decisions “és una competència que té atribuïda l’alcalde i el ple”, i que “tots els grans ajuntaments ho fan així” perquè “és una manera d’agilitar els tràmits”. Amb tot, per contrarestar les crítiques de falta de participació de l’oposició, Colomé indicava que durant aquest mandat es potenciarà el funcionament de la junta de portaveus.

Debat de mocions

El regidor d’IEC també ha criticat que el debat de mocions presentades pels grups municipals, “que hauria de fer-se en el ple”, es traslladi a la junta de portaveus, de manera que al ple s’hi arribi amb les mocions ja debatudes. En tot cas, mentre el debat es faci a la junta de portaveus, Profitós ha demanat que “no s’apliqui el vot ponderat”.

Colomé ha indicat que, com a novetat respecte al mandat anterior, durant el ple es permetrà explicar el sentit de vot de les mocions, aprovades o no, malgrat que ja s’hagin debatut prèviament a la junta de portaveus.

Edicions locals