L'Ajuntament estudia convertir l'escola Joan Camps en un institut escola

El municipi iniciarà el curs vinent amb vuit grups d'ESO, els mateixos que hi havia fins ara, però ja treballa en futures ampliacions

Societat

L'escola Bellavista-Joan Camps
L'escola Bellavista-Joan Camps

L’Ajuntament ha plantejat al Departament d’Educació la conversió de l’Escola Bellavista-Joan Camps en un institut-escola, un model d’integració de l'educació primària i la secundària en un mateix centre que pugui donar resposta a la necessitat de places de secundària que es preveu per als propers cursos.

“La previsió és que el nou model de centre pugui entrar en servei el curs 2021-2022, moment en què hi haurà al municipi una forta demanda d’alumnes de 1r d’ESO”, explica el regidor d’Educació, José Antonio Aguilera. Aquesta és la previsió amb què treballa l’Ajuntament i que ara negocia amb el Departament d’Educació. “Vindran tres o quatre anys en què hi haurà molta demanda de places d’ESO, tot i que després tornarà a baixar, i per això hem de pensar una solució a mitjà termini”, diu Aguilera.

Davant d'això, l'Ajuntament ha iniciat converses amb el Departament d’Educació per tal de preveure l’habilitació d’algun espai municipal que pugui suplir les mancances dels edificis actuals. Tot i que inicialment s'havia plantejat que l'escola Bellavista-Joan Camps podria ser una opció, a hores d'ara encara no s’ha decidit quines instal·lacions podrien servir a tal efecte i, per tant, no es dóna cap opció per tancada.

En la mateixa línia, Pere Masó, director dels Serveis Territorials d'Educació al Maresme-Vallès Oriental, explica que “actualment, algunes escoles de les Franqueses tenen triplicades les línies de 4t i 5è de primària, un alumnat que d’aquí a un parell d’anys arribarà a 1r d’ESO”, motiu pel qual “hem de treballar el mapa educatiu de secundària dels pròxims anys”.

El model d’institut escola s’aplica actualment en una trentena de centres de Catalunya, la majoria en poblacions mitjanes. Entre d’altres, el model aplega en un mateix centre l’alumnat de 3 a 16 anys i planteja un projecte educatiu únic basat en la continuïtat i la convivència. Els centres tenen autonomia pedagògica per impulsar els seus projectes educatius i capacitat organitzativa i de gestió dels seus recursos.

Pel que fa al curs que ve, però, les Franqueses mantindrà els 8 grups de 1r d’ESO que tenia fins ara entre els instituts Lauro i El Til·ler, quatre a cada centre. Enguany s’han preinscrit 15 alumnes més que els matriculats l’any passat, fins a 249, una xifra que permetrà tenir una ràtio d’uns 30 alumnes per grup.

Pèrdua d'un grup de P3

El Departament d’Educació ha confirmat la pèrdua definitiva d’un grup de P3 a l’Escola Bellavista-Joan Camps a partir del setembre. El centre passa així a tenir una sola línia de P3, igual que l’escola Colors, els dos centres franquesins que més han notat la davallada de la natalitat els últims anys. El grup que ara es perd és el mateix que a finals del curs passat va estar a la corda fluixa i que finalment es va salvar, a la pràctica, amb l'assignació d'un professor de reforç que ha permès desdoblar internament el grup, de 29 alumnes.

Enguany, però, les 16 sol·licituds registrades han fet inevitable el tancament. “És una situació que ja prevèiem des de fa temps, perquè sabem que la natalitat va a la baixa, sobretot a Bellavista”, diu Pere Masó. José Antonio Aguilera, per la seva banda, valora que “malgrat la pèrdua del grup, les ràtios a les Franqueses són reduïdes, d’uns 22 alumnes”, cosa que “permet mantenir un bon nivell educatiu”.

Les Franqueses tindrà al setembre 8 grups de P3, una xifra adequada per atendre les 168 sol·licituds per a infants de P3 que hi ha hagut enguany, 23 menys que el curs anterior.

Edicions locals