L'acord entre Junts i PSC dóna majoria al govern

Els dos partits, amb 6 i 5 regidors, van tancar divendres un acord de govern

Política

Els 17 regidors que formen el nou consistori 2019-2023
Els 17 regidors que formen el nou consistori 2019-2023

Quatre dels cinc caps de llista han presentat candidatura per ser escollits alcalde en el ple d'investidura d'aquest dissabte. Només el socialista Juan Antonio Corchado (PSC) ha renunciat a fer-ho en virtut de l'acord a què van arribar divendres amb Junts per les Franqueses.

En les intervencions dels caps de llista, Francesc Colomé (Junts) ha defensat un model de poble com l'actual, "on la gent vol viure", "amb un urbanisme amable, verd, ben connectat i amb bons equipaments". També ha apostat per avançar en participació i en l'agilitació de l'administració, i ha manifestat el seu "compromís amb el país, la democràcia i el sentiment general del país".

Per Juan Antonio Corchado, "la política ha de ser neta i útil per resoldre els problemes dels veïns", i en aquest sentit ha indicat que el mandat que ara comença és fruit d'un acord polític. "Avui les majories no es guanyen, s'acorden", deia.

El socialista desgranava alguns dels punts principals de l'acord i assegurava que "posar-se d'acord és possible si hi ha ganes d'entesa". Entre d'altres, enumerava les polítiques de suport a les famílies més vulnerables; l'ocupació i l'estímul de l'economia; la transparència i la participació; i garantir l'accés de tothom als serveis públics, com educació, sanitat i serveis socials.

"L'interès general és primordial, i per això pensem que des del govern defensarem molt millor els compromisos que hem adquirit amb la ciutadania", concloïa.

Per la seva banda, el cap de llista d'Imagina Esquerra en Comú (IEC), Rafael Bernabé, ha retret a Junts i el PSC que hagin pactat entre ells sense haver tancat prèviament la negociació amb IEC, una manera de fer que qualificava de "poc transparent", igual que el vot secret per a l'elecció de l'alcalde. "Aquesta no és la manera de fer les coses", deia.

Davant d'això, IEC presentava candidatura malgrat admetre que "estarem a l'oposició", i "ho farem de manera oberta, franca i responsable". "I continuarem lluitant pels drets socials, els drets de les persones i els drets democràtics", afegia.

Amador Doncel (Cs) assegurava que "el diàleg, el consens i la defensa de la democràcia marcaran la nostra actuació al ple", i afegia que "serem inflexibles amb aquelles polítiques que busquen la confrontació entre bàndols".

Finalment, Maria Forns (Sal-CUP) reivindicava el poder del poble i l'organització de l'1 d'octubre. "L'1-O representa allò que volem fer, treballar junts com a poble". "Per això reivindiquem el poder del poble, perquè la sobirania és del poble, i en conseqüència les decisions també han de ser del poble, per satisfer les seves aspiracions i que ningú li robi la sobirania que li pertany".

Després de les intervencions s'ha produït la votació, amb el resultat d'11 vots per a Colomé; 3 per a Bernabé; 2 per a Doncel i 1 per a Forns, que ha suposat la proclamació de Colomé com a alcalde per tercer mandat consecutiu.

Edicions locals