Els partits obren converses per estudiar possibles pactes postelectorals

Corchado (PSC) aposta per un govern "estable", però no aclareix si vol reeditar el pacte amb Colomé o liderar un govern alternatiu

Política

Corchado aposta per un govern "estable", però no aclareix si mirarà de liderar una alternativa
Corchado aposta per un govern "estable", però no aclareix si mirarà de liderar una alternativa

Passats uns dies de les eleccions municipals i amb els resultats sobre la taula arriba el moment en què els partits han de valorar possibles pactes postelectorals per assolir la majoria. Tots ells s'emplacen a parlar-ne els uns amb els altres, però de moment no ha transcendit cap possible acord. Fins ara els partits s'han limitat a valorar els resultats.

"Teníem bones vibracions, però els resultats depenen de molts factors, com la participació, i fins a l'últim moment no pots estar segur de res", diu l'alcalde i guanyador de les eleccions, Francesc Colomé, sobre els resultats electorals de diumenge. Colomé s'ha mostrat satisfet i considera el resultat un aval a la seva gestió. "Hem tingut 1.005 vots més que fa quatre anys, i hem pujat més d'un 7,5%", destaca.

També apunta que "l'experiment d'Imagina no ha funcionat" i que s'esperava part de l'augment de suport al PSC perquè "la marca socialista va a l'alça" i perquè "també forma part de l'equip de govern", i afegeix que "entre els dos hem pujat 2.200 vots respecte a fa quatre anys".

Amb tot, la victòria de Junts per les Franqueses (amb 6 regidors) queda lluny de la majoria absoluta, fixada en els 9 regidors, i el grup no ha revelat encara quina fórmula de govern preveu per al proper mandat: si garantir l'estabilitat mitjançant un pacte amb algun altre partit o bé governar en minoria. "Els primers dies volem gaudir de la victòria; després voldrem escoltar tothom i decidirem com ho fem", explica. També assenyala que l'aritmètica del ple no fa preveure un pacte alternatiu de govern, perquè això "implicaria que tothom es posés d'acord per tombar el partit més votat, i no s'entendria".

"Vocació de govern"

D'altra banda, el PSC, que ha pujat dos regidors respecte als comicis de 2015 amb 1.205 vots més que aleshores –fins a un total de 2.280–, també ha celebrat els resultats. "Sortíem a guanyar, però tot i això estem molt contents de la feina feta; hem trucat a gairebé totes les portes de les Franqueses i hem mobilitzat 1.200 veïns més que l'última vegada", indica Juan Antonio Corchado. "Amb 51 vots més hauríem aconseguit el sisè regidor".

Sobre l'escenari que s'obre a partir d'ara assegura que "el PSC és un partit amb vocació de govern" i aposta perquè hi hagi "estabilitat" a les Franqueses. Tot i això, Corchado no ha revelat si el PSC vol reeditar l'acord de govern actual o bé de liderar una opció alternativa, i no descarta cap escenari. "Volem parlar amb tothom per saber com veuen la construcció del poble", i adverteix que "l'escenari ha canviat i el pes de cada partit és ara diferent".

Des d'Imagina Esquerra en Comú (IEC), Rafael Bernabé admet la patacada i lamenta "no haver tingut més temps per explicar el nostre projecte". La confluència de quatre partits va forjar-se al març, "i el canvi de nom també ha creat confusió". Sobre possibles pactes postelectorals, Bernabé veu complicat qualsevol altre acord que no impliqui Junts i PSC, tal com passava fins ara.

Dos nous partits al ple

Ciutadans ha aconseguit representació per primer cop al ple, on entra amb 2 regidors. "El propòsit que teníem era entrar, de manera que estem contents perquè hem complert l'objectiu", diu el portaveu del grup, Amador Doncel. "Veníem de zero, sense dades prèvies, i per tant no sabíem què podia passar". Sobre el paper del partit al consistori els propers quatre anys, assegura que encara no han decidit com actuar. "Ens hem de reunir entre nosaltres i parlar-ne, i també parlar amb la resta de grups per veure quina mena de pactes poden haver-hi".

Finalment, l'altre partit que entra per primer cop és Sal-CUP, que va intentar un acord amb IEC fa uns mesos però que finalment va decidir presentar-se en solitari. Jordi Rosàs, membre de l'assemblea cupaire, celebra la regidora aconseguida tot i reconèixer que el resultat de les eleccions és negatiu per aconseguir la transformació del municipi, i situa el partit a l'oposició. "Ara és Colomé qui ha de moure fitxa; veurem si es reedita la sociovergència", apunta.

Edicions locals