Més de 14.000 veïns podran renovar diumenge la composició del ple municipal

Vuit candidatures es disputaran l'alcaldia de les Franqueses

Política

Evolució de vot per partit (1999-2015)
Evolució de vot per partit (1999-2015)

Un total de 14.082 veïns de les Franqueses podran votar diumenge en les onzenes eleccions municipals des de 1979. La convocatòria servirà per renovar la composició del ple municipal, format encara per 17 regidors malgrat haver superat els 20.000 habitants. Actualment el ple està format per 6 regidors de CiU, 4 d’ILFC, 3 del PSC, 2 d’ERC, 1 de CpF i 1 del PP.

En aquesta ocasió es presenten vuit candidatures, dues menys que ara fa quatre anys. Desapareixen Convergència per les Franqueses (CpF), de Francesc Torné; Unió de Pobles de les Franqueses (UPLF); Alternativa per les Franqueses (ApLF) i Plataforma per Catalunya (PxC), mentre que Esquerra Verda s’integra en la nova confluència d’Imagina Esquerra en Comú (IEC), que aplega Les Franqueses Imagina (LFI), ERC, ICV i EUiA.

En canvi, torna a presentar-se Ciutadans, que ja ho havia fet els anys 2007 i 2011, i ho faran per primer cop Sal-CUP, Podemos i Contigo Somos Democracia, una formació escindida de Cs a escala estatal. A més, també repetiran Junts per les Franqueses –hereva de CiU–, PSC i PP.

Algunes de les incògnites que es revelaran diumenge al vespre seran si Sal-CUP, Podemos i Contigo, sense presència al consistori, aconsegueixen representació, i si Cs, ara sense presència al ple, és capaç de retenir part del vot assolit en les últimes eleccions al Parlament i obtenir representació en l’àmbit municipal.

També es veurà l’efecte que el debat nacional pot haver tingut en partits com el PSC o el PP, o si la suma d’LFI, ERC, ICV i EUiA té prou força per desbancar Francesc Colomé de l’Alcaldia.

La participació, clau

Les Franqueses és un dels municipis del Vallès Oriental que tradicionalment registra una participació més baixa en les eleccions municipals. De fet, en les tres últimes convocatòries electorals –2007, 2011 i 2015– l’índex de participació ha estat sempre de poc més del 51%, una xifra que contrasta, per exemple, amb el 81,9% que es va registrar en les últimes eleccions al Parlament –el 21 de desembre de 2017– o el 76,7% registrat en les generals del 28 d'abril passat.

En aquesta ocasió les Franqueses tindrà 24 meses repartides en set col·legis electorals: l’Escola Joan Sanpera i l’Escola Guerau de Liost a Corró d’Avall; l’antiga escola Bellavista i l’Escola Bellavista-Joan Camps a Bellavista; i les Antigues Escoles de Llerona, de Corró d’Amunt i de Marata.

En total, 14.082 veïns podran escollir la distribució per partits dels 17 regidors al ple, malgrat que l'augment de població de l'últim any –el municipi ja supera els 20.000 habitants– farà que en els pròxims comicis –previstos per al 2023– la xifra de regidors augmenti fins a 21.

Pel que fa al funcionament de la jornada electoral, com és habitual, a la tarda hi haurà un servei d’ambulància per traslladar persones amb mobilitat reduïda als col·legis. El servei es pot demanar al telèfon 93 846 71 79 o directament als locals de votació.

Edicions locals