La UGT denuncia la 'deixadesa' de l'administració en l'atenció als immigrants

El servei d'assessorament jurídic en estrangeria de la UGT atén 1.187 persones en un any al Vallès Oriental

Societat, Economia

Albiol, Papiol i Daouieb presenten la memòria del 2018 de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya a la comarca
Albiol, Papiol i Daouieb presenten la memòria del 2018 de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya a la comarca

Les oficines de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC – UGT de Catalunya) al Vallès Oriental van atendre, durant el 2018, un total de 1.187 usuaris i 1.697 consultes, unes xifres que suposen un increment de 179 persones respecte a l’any anterior.

L’AMIC és un servei de la UGT que dóna cobertura i suport als immigrants en els seus processos d’integració i de gestió de la documentació, “una activitat que va més enllà de les qüestions estrictament laborals”, destacava aquest divendres el secretari comarcal de la UGT del Vallès Oriental, Vicenç Albiol.

Per nacionalitats, el 31,6% provenen del Marroc, seguides del Paraguai (10,1%), Espanya (8,1%), Bolívia (5,7%) i el Senegal (4,9%), amb un repunt important de països com Veneçuela i Hondures, “persones que vénen expulsades del seu context natural per les condicions socials d’aquests països”, apuntava Albiol. La majoria de persones ateses fa més de 10 anys que viuen a Catalunya que aspiren a consolidar l’arrelament social i a obtenir la nacionalitat, tot i que també hi ha moltes persones en situació irregular arribades recentment que sol·liciten ajut per tramitar el permís de residència.

“També hi ha casos d’irregularitat sobrevinguda, persones que malgrat fer anys que viuen aquí, amb fills escolaritzats i que estan ben arrelades, perden la feina i, per tant, els drets de ciutadania”, explicava David Papiol, president d’AMIC-UGT de Catalunya.

Papiol també apuntava, en relació amb les dades de 2018, que si bé fa uns anys les persones immigrades solien requerir més aspectes de reagrupament familiar, ara sol·liciten, sobretot, homologació d’estudis per accedir al món laboral. “El 80% de les persones que vénen al servei tenen estudis de secundària o superiors, i la majoria són dones, que són les que tenen més estudis”, indicava Papiol. “Hem d’acceptar la realitat que Catalunya necessita fluxos migratoris per mantenir l’estat del benestar; la gent ve a quedar-se i hem de facilitar que puguin fer-ho en condicions”, deia Papiol.

En la mateixa línia, el responsable d’AMIC al Vallès Oriental, Mohammed Daouieb, indicava que “hem de veure la immigració com una oportunitat per al nostre futur i no com un problema; hem de treballar l’entrada ordenada de gent amb unes condicions de vida dignes”.

Daouieb també denuncia les traves que tenen moltes d’aquestes persones a l’hora de fer tràmits administratius “Hi ha deixadesa per part de l’administració i és molt difícil aconseguir cita per renovar el permís de residència, fet que genera petites màfies que s’aprofiten de les persones que han de fer aquests tràmits”, deia Daouieb.

Dret a vot

Coincidint amb la jornada electoral de diumenge, el sindicat també reclamava el dret de vot d’aquestes persones. “A Catalunya hi ha gairebé un milió de persones que tenen negat el dret de vot pel fet de ser d’origen no comunitari”, deia Papiol, qui reclamava, entre d’altres, l’ampliació dels drets de participació democràtica de tota la ciutadania, eliminar la inscripció prèvia en el cens electoral i reduir el temps de residència de 10 a 5 anys per adquirir la nacionalitat i agilitar-ne la tramitació.

Finalment, el sindicat també reclama dignificar els treballs de la llar i de cures –el 80% de persones ateses amb feina treballen en aquests àmbits–, perquè “és un sector molt precari, molt feminitzat i amb molta immigració”.

La UGT disposa de tres oficines a la comarca on ofereix el servei d’Ajuda Mútua d’Immigrants, a Granollers, Mollet i la Llagosta.

Edicions locals