El pagès i activista Pep Riera reivindica la pagesia en un acte de Sal-CUP

Els cupaires debaten sobre sobiranies en un acte de campanya a Corró d'Avall

Política

El pagès i activista Pep Riera reivindica la pagesia en acte de Sal-CUP
El pagès i activista Pep Riera reivindica la pagesia en acte de Sal-CUP

La Sal-CUP va organitzar la setmana passada a Corró d'Avall dues sessions per presentar la candidatura. Una va ser dijous amb els regidors de la CUP Roger Prims –la Garriga–, Benet Fusté –Cardedeu– i Eduard Navarro –Granollers–, i una altra va ser divendres per tractar sobre sobiranies amb els pagesos i activistes Xevi Safont-Tria i Pep Riera.

En aquesta segona sessió, Xevi Safont-Tria, pagès de cultiu ecològic i exregidor de la CUP a Mataró, va fer una ferma defensa de la pagesia i va assegurar que "l'agricultura hauria de ser prioritària en tots els programes elctorals, perquè l'estat de la pagesia és alarmant". Com a exemple, explicava que "només el 17% de pagesos catalans tenen menys de 45 anys", i que "el 70% dels productes alimentaris que consumim provenen de fora".

Davant d'això, deia, "cal actuar perquè la pagesia esdevingui una estructura d'estat, perquè per sobirans cal ser-ho en molts àmbits, també en com produïm i consumim els aliments". En aquest sentit, Safont apostava per la producció de proximitat i perquè "els canals de comercialització siguin el més curts i directes possible", i feia una crida a "apoderar la gent per qüestionar i combatre els grans poders socials, polítics i econòmics".

Per la seva banda, l'excoordinador d'Unió de Pagesos Pep Riera va indicar que "cal una política de modernització de l'agricultura, més formació i una llei, com a França, que no permeti especular amb les terres".

El pagès i activista, a més, va apostar per adequar la llei per facilitar que persones de procedència urbana puguin treballar la terra. "Els pagesos no arriben a l'1% de treballadors de Catalunya; és un problema greu que afecta a tothom", deia, "cal que la pagesia tingui més pes social i polític", reclamava.

Edicions locals