La Unió Empresarial (UEI) promou un centre de realitat virtual augmentada

L'objectiu és ajudar les petites i mitjanes empreses a adaptar-se a les noves aplicacions tecnològiques

Economia

La realitat virtual augmentada millora els processos, redueix temps d’espera, dóna més seguretat i estalvia costos a les empreses
La realitat virtual augmentada millora els processos, redueix temps d’espera, dóna més seguretat i estalvia costos a les empreses

La Unió Empresarial Intersectorial (UEI) impulsa, juntament amb diverses empreses i organismes, la creació d'un centre avançat de realitat augmentada al Vallès Oriental.

Serà un centre de transferència de coneixement i tecnologia que servirà de suport a les empreses que vulguin impulsar la indústria 4.0 i incorporar eines de realitat virtual augmentada als seus models de producció, "especialment petites i mitjanes empreses que, pels seus recursos, no tenen capacitat de desenvolupar aquestes eines per si meteixes", explica Joaquim Colom, director general de la UEI.

La indústria 4.0 és el terme que s'utilitza per referir-se al canvi en la manera d’organitzar els mitjans productius que consisteix en la introducció de les tecnologies digitals en la indústria.

La patronal està acabant d'acordar amb els seus socis, molts dels quals empreses internacionals, el desenvolupament del projecte, que podria començar a prendre forma just després de l'estiu.

"Serà el primer centre d'aquestes característiques del sud d'Europa", diu Colom, qui destaca que el fort teixit industrial del Vallès Oriental, juntament amb la presència de la UVic –amb una aposta pels estudis d'automoció– i la indústria auxiliar del motor vinculada al Circuit dóna molt sentit al projecte.

"La realitat virtual augmentada pot aplicar-se tant als serveis com a la indústria i l'emmagatzematge, i en qüestió de 10 o 15 anys gairebé totes les empreses faran ús d'aquesta tecnologia per virtualitzar la seva maquinària i millorar-ne així la gestió i la reparació", assegura.

El centre, conegut com a CERVA (Centre d'Excel·lència de Realitat Virtual Augmentada), disposarà d'una línia de producció amb aplicacions de la indústria 4.0 on les pimes podran desenvolupar-hi els seus projectes i endur-se'ls després a les seves empreses.

"És una manera de compartir tecnologia i coneixement i reduir costos", diu Colom, qui també explica que el centre oferirà mòduls d'iniciació per a empreses i esdevindrà un centre de formació tant per a enginyers especialitzats en realitat augmentada com per a treballadors que requereixin formació contínua en els seus àmbits d'especialització.

"La robotització és cada vegada més present en la indústria; avança a velocitat de vertigen", insisteix Colom, i és en aquest context que la UEI vol facilitar a les empreses de la comarca l'adaptació a aquesta nova realitat.

Per fer-ho, adequarà part de les instal·lacions d'una empresa per establir-hi el CERVA, un centre d'experimentació i materialització de projectes que ha de permetre a les empreses millorar els seus processos productius i ser més eficients en la reparació de maquinària.

Edicions locals