Century 21: 'A Granollers i el Vallès els preus continuaran pujant'

El grup immobiliari va celebrar una jornada professional el 28 de març

Economia

Century 21: 'A Granollers i el Vallès els preus continuaran pujant'
Century 21: 'A Granollers i el Vallès els preus continuaran pujant'

Més del 50% de compres d'habitatge es produeixen per canvis en la vida personal, com un fill o un divorci, i un 20% de la demanda és de persones que volen passar del lloguer a la compra. Aquestes són algunes de les dades que el grup immobiliari Century 21 va presentar dijous a la sala Tarafa arran d'un estudi del sector realitzat conjuntament amb Sigma 2.

“Ser propietari continua sent l’ambició prioritària del 85% de la població”, deia Ricardo Sousa, conseller delegat de Century 21 a Espanya i Portugal. “És una qüestió cultural tant a Catalunya com a Espanya”. A més, els joves també tenen ambició de comprar com a inversió futur, però “al Vallès no hi ha oferta ajustada a la demanda”, explicava Sousa als professionals del sector.

Més demanda que oferta

Entre d'altres, l'estudi evidencia que la gran diferència entre l’oferta i la demanda augmentarà els pròxims dos anys. “D’una banda cal incrementar el parc d'habitatge protegit, però per a la classe mitjana cal més flexibilitat i que els propietaris tinguin incentius per llogar, minimitzar riscos i ajustar els preus al poder adquisitiu de joves i famílies que busquen en l'habitatge de lloguer una situació temporal”, deia Sousa.

Pel que fa als preus, tot indica que els propers anys s’estabilitzaran a Barcelona i l’àrea metropolitana, però a Granollers i el Vallès continuaran pujant per assumir la demanda de qui surt expulsat de Barcelona.

Segons l’estudi, la casa tipus desitjada pels catalans és un pis de tres habitacions, de 75 a 90 metres, amb dos banys, garatge i traster. La ubicació preferida sol ser el centre o la perifèria del centre sempre que això no impliqui canviar de municipi, i el preu que estan disposats a pagar per un pis d’aquestes característiques és de 217.000 euros.

L’estudi també revela que actualment hi ha una diferència de 80.000 euros entre el preu desitjat i l’oferta –“una xifra que retira moltes persones del mercat”–, que la demanda mitjana d’hipoteca és de 646 euros al mes –la real està 40 euros per sobre– i que l’oferta d’obra nova està un 10% per sota de la demanda.

Davant d’això, “dos de cada deu catalans desisteixen de comprar o llogar, i qui compra acaba rebaixant les expectatives, renunciant al traster, reduint la mida i assumint fer reformes”.

 

Edicions locals