Presentació del llibre 'Del somni republicà a la foscor de la dictadura'

El 18è volum de la Col·lecció Les Franqueses es basa en les cartes que Francesc Montserrat escrivia a la seva família

Cultura, Societat, Política

El llibre, el 18è de la Col·lecció Les Franqueses, explica el captiveri de Francesc Montserrat
El llibre, el 18è de la Col·lecció Les Franqueses, explica el captiveri de Francesc Montserrat

Aquest dijous (19 h), a la sala de plens de l’Ajuntament, tindrà lloc la presentació del llibre Del somni republicà a la foscor de la dictadura, el 18è volum de la Col·lecció Les Franqueses. El llibre, que recull els anys de captiveri de l'últim alcalde republicà de les Franqueses, es presenta dins dels actes del 80è aniversari del bombardeig.

El llibre és obra de la historiadora Helena Saavedra Mitjans i se centra en el final de la Guerra Civil i els principis de la postguerra al municipi. I ho fa a través de les cartes que Francesc Montserrat, sindicalista i darrer alcalde de la República, va intercanviar amb la seva família durant els anys d’empresonament i camps de treball franquistes.

Francesc Montserrat va ser una víctima més de la maquinària franquista que, un cop acabada la guerra, va mirar de fer desaparèixer qualsevol vestigi de la II República. Els càrrecs polítics, amb o sense adscripció, van ser un dels principals objectius de la dictadura.

La història de Montserrat

Montserrat va pagar amb la presó haver estat escollit democràticament en una època de llibertat. Va arribar a l’alcaldia de les Franqueses l’octubre del 1936 gràcies a unes llistes de consens amb representants d’esquerra, conservadors i la incorporació de sindicalistes, necessàries davant el cop d’estat del 18 de juliol.

Va deixar el càrrec el febrer de 1938 en ser empresonat pel Servei d’Informació Militar de la República acusat de falsedat documental. Finalitzat el judici, Montserrat va ser enviat al front i, amb l’entrada de Franco a Catalunya, va ser detingut pel règim per adhesió a la rebel·lió.

Aquí va començar el seu periple per diverses presons i camps de treball franquistes. El 1942 un consell de guerra el va condemnar a 20 anys de reclusió temporal, tot i que el 1943 va aconseguir la llibertat condicional i va sortir de la presó.

Va ser durant aquests quatre anys de reclusió que Francesc Montserrat es va escriure amb la seva dona, moltes vegades amb textos en clau per evitar represàlies, i amb la seva filla, amb qui es comunicava a través de dibuixos i il·lustracions.

Edicions locals